
Pora roku i otoczenie wpływają na nasze zdrowie w takim samym stopniu jak nawyki żywieniowe. Stan dosz w ciele zmienia się w zależności od pory roku. Określona dosza zaostrza się w pewnym czasie, podczas gdy inna jest wówczas słabsza, i na odwrót.
Zmiany pór roku są silnie związane ze stanem zdrowia. Ze względu na gromadzenie się, nasilanie i łagodzenie dosz w wyniku zmian pór roku ajurweda zaleca odmienne pokarmy i sposoby postępowania w różnych okresach.
Mędrcy ajurwedyjscy zaobserwowali, że w czasie pory deszczowej lub silnych opadów wszystkie dosza ulegają zaburzeniu. Chłód deszczu zakłóca wata i kapha, a kwasowość wody deszczowej – pitta i kapha. Takie spojrzenie na deszcze jak źródło kwasowości jest znane od dawna, zanim jeszcze pojawiły się „kwaśne deszcze” epoki przemysłowej. Zastanawia fakt, jak niebezpieczne są skutki tego zjawiska w rejonach silnie zanieczyszczonych. Nawet jeśli w naszej okolicy nie występują zanieczyszczenia przemysłowe, potrzebujemy sporo czasu, by nauczyć się, jak sobie radzić z deszczami jesieni. Na pewno trzeba zadbać zarówno o wata, jak i pitta.
W porze wilgotnej, powinniśmy spożywać więcej pokarmów i ziół o działaniu wysuszającym oraz stosownie do tego przestrzegać właściwych zasad stylu życia, przykładowo przyjmować suche pokarmy i pikantne zioła oraz korzystać z sauny.
Godną polecenia substancją słodzącą jest w tym czasie miód. Rozgrzewa i wysusza, co pomaga przezwyciężyć element wilgotności bez zbytniego zaburzenia wata. Klasyczny kubek herbaty z miodem w czasie deszczowych dni jest uzasadniony. Poleca się także ziarna, wzmacniają one trawienie. Najlepsze będą: jęczmień, pszenica i ryż, a także odżywcze zupy warzywne.
Zobacz przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Przeziębienia – co na to ajurweda?
Opracowanie na podstawie:
Nauka o ajurwedzie w praktyce. Kompendium zasad zdrowego życia, Acharya Balkrishna
Ajurweda medycyną natury. David Frawley, Subhash Ranade