
Pyszny, lekki deserek zrobiony na bazie kaszy manny, z dodatkiem rodzynek i orzechów nerkowca, z odrobiną kardamonu. To nie jest zwykły grysik. To pożywne, delikatne i subtelne w smaku danie, które można jeść na ciepło i na zimno. Doskonałe dla maluchów i starszych łasuchów. Spróbuj.
Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji potrawy.
Składniki:
1 filiżanka kaszy manny
2 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów nerkowca
1/2 łyżeczki kardamonu
6 łyżek ghee
5 filiżanek wody
Przygotowanie:
Rozgrzać ghee, dodać rodzynki i orzechy i podsmażyć. Dorzucić grysik. Wymieszać i podgrzewać do brunatnego koloru. Wlać wodę i gotować, aż grysik będzie miękki. Wylać na talerz i wystudzić.
Zobacz masło ghee Palce lizać w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz ryż basmati w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Nasiona chia - bogactwo błonnika i minerałów
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu