
Na jesienne wieczory, na poprawę nastroju, polecamy znakomity pudding na ciepło. Z dodatkiem daktyli i kardamonu, ze szczyptą szafranu i garścią orzechów nerkowca – delikatnie słodki, aromatyczny, sycący. Możesz dodać szczyptę imbiru. Po prostu pyszny!
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
1 szczypta szafranu
1 łyżka mleka
1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
5 szklanek mleka (może być sojowe)
1/4 łyżeczki kardamonu
1 pełna łyżka orzechów nerkowca lub orzeszków pini (opcjonalnie)
1 łyżka masła ghee
1/2 szklanki (albo dowolna ilość, do smaku) surowego cukru trzcinowego lub innego
Przygotowanie:
Zamocz szafran w łyżce mleka na 10 minut. Włóż daktyle do blendera, wlej 1 szklankę mleka i miksuj do uzyskania płynnej konsystencji. Zagotuj na małym ogniu 4 pozostałe szklanki mleka, dodaj kardamon, orzechy, namoczony szafran i zmiksowane daktyle.
Mieszając, dodaj surowy cukier trzcinowy oraz masło ghee. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło.
Podawaj na ciepło. Smacznego!
Uwagi: Osoby o konstytucji kapha mogą do potrawy dodać szczyptę imbiru.
Według ajurwedy zwykle nie łączy się owoców z nabiałem, ale suszone daktyle nie są tak zakwaszające jak świeże. Ponadto szafran i kardamon ułatwiają trawienie.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.