Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • żywność ekologiczna
  • zdrowa dieta
kuchnia ajurwedyjska
Deser z daktyli na dobry nastrój

Na jesienne wieczory, na poprawę nastroju, polecamy znakomity pudding na ciepło. Z dodatkiem daktyli i kardamonu, ze szczyptą szafranu i garścią orzechów nerkowca – delikatnie słodki, aromatyczny, sycący. Możesz dodać szczyptę imbiru. Po prostu pyszny!

 

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

 

Składniki:

1 szczypta szafranu

1 łyżka mleka

1 szklanka suszonych daktyli bez pestek

5 szklanek mleka (może być sojowe)

1/4 łyżeczki kardamonu

1 pełna łyżka orzechów nerkowca lub orzeszków pini (opcjonalnie)

1 łyżka masła ghee

1/2 szklanki (albo dowolna ilość, do smaku) surowego cukru trzcinowego lub innego

 

Przygotowanie:

Zamocz szafran w łyżce mleka na 10 minut. Włóż daktyle do blendera, wlej 1 szklankę mleka i miksuj do uzyskania płynnej konsystencji. Zagotuj na małym ogniu 4 pozostałe szklanki mleka, dodaj kardamon, orzechy, namoczony szafran i zmiksowane daktyle.

Mieszając, dodaj surowy cukier trzcinowy oraz masło ghee. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło.

Podawaj na ciepło. Smacznego!

 

Uwagi:  Osoby o konstytucji kapha mogą do potrawy dodać szczyptę imbiru.

Według ajurwedy zwykle nie łączy się owoców z nabiałem, ale suszone daktyle nie są tak zakwaszające jak świeże. Ponadto szafran i kardamon ułatwiają trawienie.

 

Szafran, kardamon, masło ghee oraz surowy cukier trzcinowy znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Słodka pokusa na gorąco

Deser ryżowy z rodzynkami 

Pudding z makiem

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl