
Proponujemy pyszny, pożywny deser na bazie ryżu. Z dodatkiem rodzynek, miodu, kardamonu i wiórków kokosowych – zadowoli wszystkich, a zwłaszcza najmłodszych. Pięknie wygląda przystrojony nasionami słonecznika.
Czas przygotowania: 20 minut
0 wata, – pitta, – kapha (bez wiórków kokosowych)
– wata, – pitta, + kapha (z wiórkami kokosowymi)
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.
Składniki:
1 litr mleka sojowego lub koziego (4 szklanki)
4 łyżki surowego ryżu basmati lub ryżu brązowego
2 łyżki miodu
1/2 szklanki rodzynek
3 strączki kardamonu
1/2 szklanki prażonych nasion słonecznika
1/4 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych (według uznania)
Przygotowanie:
Ryż zmiksuj na proszek w mikserze lub utłucz w moździerzu. Zmieszaj zmielony ryż z 1/2 szklanki zimnego mleka sojowego lub koziego.
Podgrzej pozostałe 3,5 szklanki mleka sojowego w średnim rondlu. Dodawaj mieszaninę wystudzonego ryżu i mieszaj, aż się zagotuje. Wyjmij nasiona kardamonu ze strączków. Dodaj rodzynki i nasiona kardamonu do gorącego mleka.
Zmniejsz ogień na mały i gotuj przez 5–10 minut. Deser zacznie trochę gęstnieć, choć ma raczej postać płynną. Zdejmij z palnika, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Wystudź i przystrój nasionami słonecznika oraz wiórkami kokosowymi.
Uwagi: Deser można też przygotować z krowim mlekiem i orzechami nerkowców. Mleko kozie i mleko sojowe są dość podstępne. Niektóre osoby wata uważają mleko sojowe za wyraźnie zaburzające, podczas gdy inni mają wzdęcia po mleku kozim. Mleko krowie zazwyczaj działa korzystnie na każdą osobę wata, pod warunkiem, że nie jest ona na nie uczulona, a dodatek kardamonu działa łagodząco na układ trawienny.
Możesz dodać do ryżowego deseru łyżeczkę trawy jęczmiennej. Trawa jęczmienna to niezwykle odżywczy pokarm, zawierający dużo białka, magnezu i witamin z grupy B. Zobacz – trawa jęczmienna BIO.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.