
Przedstawiamy pyszny, intrygujący w smaku deser, który rozpływa się w ustach. Z dodatkiem szafranu i kardamonu - rozpali zmysły i pozytywnie wpłynie na nastrój. Możesz dodać do niego pistacje. Szczególnie polecamy na letnie popołudnie.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje deseru.
Składniki:
40 całych migdałów namoczonych na noc i obranych ze skórki
5 szklanek mleka (w wersji wegańskiej może być mleko roślinne, na przykład ryżowe lub sojowe)
1 szklanka (albo dowolna ilość do smaku) nierafinowanego cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki kardamonu
1 szczypta szafranu
1 pełna łyżeczka orzechów nerkowca lub pistacji (opcjonalnie, można pominąć)
1 łyżka ghee
Przygotowanie:
Zamocz szafran w łyżce ciepłej wody na 10 minut. Włóż migdały do blendera, wlej szklankę mleka i miksuj, aż całość uzyska płynną konsystencję. Zagotuj 4 pozostałe szklanki mleka, dodaj kardamon, orzechy nerkowce lub pistacje (opcjonalnie), namoczony szafran i zmiksowane migdały.
Mieszając, dodaj nierafinowany cukier trzcinowy oraz ghee. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Podawaj ciepłe.
Osoby o konstytucji kapha powinny dodać szczyptę imbiru w proszku i jeść tylko niewielkie ilości tego dania.
Przeczytaj także:
Szafran - co warto o nim wiedzieć
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.