Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
  • dania wegetariańskie
  • dal mung
kuchnia indyjska
Dal - indyjska klasyka smaku

Polecamy przepis na klasyczne danie kuchni ajurwedyjskiej - dal z fasolki mung. Z dodatkiem warzyw, z mnóstwem ziół i przypraw - danie delikatnie oczyszcza organizm z toksyn, nie obciążając układu pokarmowego. To doskonała potrawa jednogarnkowa, którą można serwować kilka razy w tygodniu.

Czas przygotowania: od 30 minut do 1 godziny

Składniki:

2–3 szklanki wykiełkowanej fasolki mung

2–3 szklanki pokrojonych warzyw (brokułów, marchewki, zieleniny, kiełków, fasolki szparagowej lub szparagów – wszystko to dobrze się komponuje)

1,5 łyżki ghee lub oleju z oliwek

2,5–5 cm czosnku lub korzenia świeżego imbiru, obranego ze skórki i dobrze pokrojonego

1–3 zgniecionych goździków (jeśli poziom pitta jest wysoki, pomiń ten składnik)

1/2–1 łyżeczki nasion kminu

1 łyżeczka nasion kolendry

1/2–1 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 do 3 liści laurowych

1/8 łyżeczki nasion kopru włoskiego, asafetydy, cynamonu i kardamonu

1/2 szklanki świeżej, posiekanej kolendry

 

Przygotowanie:

W szybkowarze przez około 2 minuty gotuj wykiełkowaną fasolkę mung, zanim para zacznie wydobywać się przez gwizdek; możesz też ugotować fasolkę do miękkości w przykrytym garnku. Użyj blendera i zmiksuj całość na puree. Odstaw.

W garnku na zupę rozgrzej ghee lub olej. Dodaj przyprawy i mieszaj, aż uwolni się ich zapach. Dodaj do przypraw pokrojone warzywa i mieszaj jak wyżej. Po kolejnych 2 minutach dodaj 4–6 szklanek wody. Dobrze wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jarzyny na wolnym ogniu aż do miękkości. Dodaj puree z fasolki mung do zupy w garnku. Wymieszaj.

Doprowadź do wrzenia jeszcze raz. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez następne 5 minut. Możesz dolać więcej wody, jeśli chcesz uzyskać rzadszą zupę. Dodaj około 1/2 łyżeczki soli do smaku. Przystrój wiórkami kokosowymi oraz sporą ilością świeżej kolendry.

Przepis został opracowany, by redukować toksyny oraz umożliwić odpoczynek przewodowi pokarmowemu w czasie choroby, rekonwalescencji i terapii odmładzającej.

Fasolka mung z natury jest schładzająca, ale w tym przepisie działa rozgrzewająco przez dodanie imbiru i innych rozgrzewających przypraw. Ilość przypraw oraz rodzaj warzyw wykorzystywanych w potrawie można dostosować do upodobań danej osoby.

 

Szukasz ciekawych dodatków do potraw? Nie wiesz, czym udekorować swój posiłek? A może chcesz wypróbować smaczne dodatki? Sprawdź naszą ofertę na zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Burgery wegetariańskie z fasolki

Fasolka adzuki z imbirem

Warzywa strączkowe w diecie wegetariańskiej

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl