Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • słodkości ajurwedyjskie
  • wegańskie
  • daktyle
  • z pomarańczą
Daktyle z nadzieniem pomarańczowym

Jeśli chcesz zabłysnąć kulinarnie, przyrządź deser, który wszystkim posmakuje. Jest łatwy w przygotowaniu i przewożeniu, a smakuje genialnie!

 

 

Składniki:
12 daktyli

½ szklanki masła z surowych migdałów lub orzechów włoskich

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

1 łyżka syropu z brązowego ryżu lub surowego nektaru z agawy

1 łyżeczka drobno pokrojonego świeżego imbiru (opcjonalnie)

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

½ łyżeczki sproszkowanego kardamonu

¼ szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych (opcjonalnie)

12 listków mięty (do dekoracji)

Przygotowanie:

Ostrym nożem natnij każdy daktyl wzdłuż, ale nie przecinaj go do końca. Usuń pestkę i rozchyl daktyl tak, aby utworzyć w nim niewielkie zagłębienie. Odłóż na bok.

W średniej misce wymieszaj masło migdałowe, sok pomarańczowy, syrop z brązowego ryżu, świeży imbir, sproszkowany imbir i kardamon, aż uzyskasz gładką konsystencję. Nafaszeruj każdy daktyl jedną łyżeczką tej mieszanki.

Jeśli używasz wiórków kokosowych, to wsyp je do małej miseczki. Delikatnie przyciśnij daktyl do wiórków od nafaszerowanej strony. Ułóż na talerzu. Jeśli chcesz, ozdób każdy daktyl listkiem mięty. Te faszerowane daktyle można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl