
Delikatny, rozpływający się w ustach, po prostu pyszny. Z dodatkiem szafranu, suszonych daktyli, odrobiny kardamonu, orzechów pistacjowych - jest słodki i pożywny. Jak smakuje deser idealny? Sprawdź.
Składniki:
1 szczypta szafranu
1 łyżka mleka
1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
5 szklanek mleka
1/4 łyżeczki kardamonu
1 pełna łyżeczka orzechów charole (opcjonalnie)
1 łyżka ghee
1/2 szklanki (albo dowolna ilość, do smaku) cukru sucanat lub innego
Przygotowanie:
Zamocz szafran w łyżce mleka na 10 minut. Włóż daktyle do blendera, wlej 1 szklankę mleka i miksuj do uzyskania płynnej konsystencji. Zagotuj na małym ogniu 4 pozostałe szklanki mleka, dodaj kardamon, orzechy charole, namoczony szafran i zmiksowane daktyle. Mieszając, dodaj cukier oraz ghee. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło. Podawaj na ciepło.
Zobacz kora cynamonu w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu