Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • zdrowa dieta
  • przepisy wegetariańskie
  • daktyle
  • kuchnia indyjska
deser indyjski
Daktyle dla łasuchów

Delikatny, rozpływający się w ustach, po prostu pyszny. Z dodatkiem szafranu, suszonych daktyli, odrobiny kardamonu, orzechów pistacjowych - jest słodki i pożywny. Jak smakuje deser idealny? Sprawdź.

 

Składniki:

1 szczypta szafranu

1 łyżka mleka

1 szklanka suszonych daktyli bez pestek

5 szklanek mleka

1/4 łyżeczki kardamonu

1 pełna łyżeczka orzechów charole (opcjonalnie)

1 łyżka ghee

1/2 szklanki (albo dowolna ilość, do smaku) cukru sucanat lub innego

 

Przygotowanie:

Zamocz szafran w łyżce mleka na 10 minut. Włóż daktyle do blendera, wlej 1 szklankę mleka i miksuj do uzyskania płynnej konsystencji. Zagotuj na małym ogniu 4 pozostałe szklanki mleka, dodaj kardamon, orzechy charole, namoczony szafran i zmiksowane daktyle. Mieszając, dodaj cukier oraz ghee. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby danie się nie przypaliło. Podawaj na ciepło.

 

Zobacz kora cynamonu w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Makowiec po ajurwedyjsku 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl