Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ogień trawienny
  • zdrowa dieta
  • ajurweda Kraków
  • produkty naturalne
agni
Czym jest ogień trawienny?

Ogień trawienny nazywany jest w ajurwedzie "agni". Dlaczego ogień trawienny ma zasadnicze znaczenie dla naszego zdrowia? Jakie są cztery stany ognia trawiennego? Czy za pomocą ziół można wzmocnić ogień trawienny? Co się dzieje z naszym zdrowiem, kiedy agni ulega zaburzeniu? Sprawdź.

Większość chorób rozwija się wskutek osłabienia lub niewłaściwego funkcjonowania układu trawiennego. Agni, ogień trawienny, ma zasadnicze znaczenie dla naszego zdrowia. Odpowiada nie tylko za wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, ale także za zniszczenie wszelkich patogenów oraz przetwarzanie pożywienia do formy, która będzie przyswajalna przez nasz organizm.

Kiedy agni funkcjonuje prawidłowo, nasze trawienie, krążenie i cera są dobre, mamy wystarczająco dużo energii i jesteśmy odporni na choroby. Kiedy agni ulega zaburzeniu, trawienie i krążenie jest słabe, cera brzydka, w jelitach gromadzą się gazy, cierpimy na zaparcia, mamy mało energii i słabą odporność.

Zatem leczenie układu trawiennego – uregulowanie agni – to podstawowe leczenie większości chorób.

 

Cztery stany ognia trawiennego

Według ajurwedy istnieją cztery stany ognia trawiennego.

1. Nasilony.

2. Osłabiony.

3. Niestabilny.

4. W równowadze.

Agni w stanie nasilenia

Agni zwykle jest silne u osób typu pitta (ogień), które mają dobry apetyt. Krążenie wówczas jest silne ale częściej zdarzają się toksyny we krwi oraz krwawienia. Stolec występuje raczej luźny. Odporność takiej osoby jest ogólnie dobra, kiedy jednak choroba już się pojawi, przebiega gwałtownie i jest poważna (zazwyczaj przebiega z gorączką).

Agni w stanie osłabienia

Agni jest zwykle osłabione u osób typu kapha, które mają słaby apetyt, powolny metabolizm i tendencję do tycia, nawet jeśli nie jedzą za dużo. Zazwyczaj pojawia się też nadmiar śluzu i niedrożność. Krążenie jest słabe, przeziębienia i grypy częstsze, ale choroby zwykle nie przebiegają gwałtownie.

Niestabilne agni

Agni jest zmienne u osób typu wata, u których okresy silnego głodu przeplatają się z okresami braku apetytu, osobom tym zdarza się często zapomnieć o posiłku. Oznakami zmiennego agni są zwykle wzdęcia oraz zaparcia. Krążenie także bywa zmienne, podobnie jak odporność. Występuje większa podatność na choroby wyniszczające oraz długotrwałe zaburzenia układu nerwowego.

Agni w stanie równowagi

Oznakami stanu równowagi agni jest normalny i regularny apetyt, łatwy do zaspokojenia za pomocą naturalnych, niezbyt mocno przyprawionych pokarmów. Wypróżnienia są regularne, gazy i wzdęcia prawie nie występują. Zmysły są wyostrzone, a umysł jasny.

 

Zioła leczące układ trawienny

Kiedy agni u danej osoby jest zbyt silne, powinna ona zasadniczo unikać przypraw, z wyjątkiem gorzkich ziół trawiennych – aloesu, berberysu i goryczki. Osłabiają one ogień trawienny, nie zwiększając przy tym ilości toksyn.

Kiedy agni jest słabe, można stosować ostre przyprawy – pieprz kajeński, imbir, czarny pieprz (zwykle w postaci preparatu Trikatu), ale właściwie wskazane są wtedy wszystkie przyprawy.

Kiedy agni jest niestabilne, należy stosować ostre przyprawy i sól – asafetydę, imbir, kmin i sól kamienną.

Kiedy agni jest w stanie równowagi, w celu jej utrzymania można stosować łagodne przyprawy sattwiczne (harmonizujące) – kardamon, kurkumę, kolendrę i koper włoski.

Agni zaostrza się także pod wpływem ćwiczeń fizycznych, w tym asan jogi, głębokiego oddechu (pranajama), medytacji lub lekkiej diety.

Agni osłabiają przede wszystkim wilgotne, ciężkie, tłuste i słodkie pokarmy, w wyjątkiem ghee, które w niewielkich ilościach nasila agni.

 

Zobacz Triphala Aurospirul w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Zobacz asafetyda w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Zioła na co dzień 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Terapie ajurwedyjskie. Praktyczny przewodnik. David Frawley. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2019.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl