
Polecamy przepis na pyszne danie z czerwonej fasoli. Jego smak przywodzi na myśl klimat południowych Indii, gdzie potrawę podaje się z ciepłym ćapati, a czasem z gotowanym zielonym chili. Danie jest bardzo pożywne, zwłaszcza z dodatkiem kminu, kolendry i kopru. Spróbuj.
Tradycyjnie do potrawy dodaje się też trochę goździków, dzięki czemu uzyskuje ona ciekawy smak i staje się mocniej rozgrzewająca.
Czas przygotowania: w szybkowarze 1,5 godziny (bez szybkowaru 3 godziny)
Składniki:
1 szklanka suchej czerwonej fasoli
5 szklanek wody
1/2 pałeczki kombu
1⁄16 łyżeczki asafetydy
1 średniej wielkości cebula, pokrojona
1 łyżeczka świeżego startego korzenia imbiru (pomiń, jeśli dosza pitta jest wysoka)
1 łyżka ghee
1 łyżka nasion kminu
1/4 łyżeczki nasion kopru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/8 łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 i 1/4 łyżka cukru brązowego lub trzcinowego (według uznania)
1 łyżka startej skórki z pomarańczy ekologicznej
1 łyżeczka zmielonej kolendry
Przygotowanie:
Włóż fasolę do szybkowaru lub dużego garnka i zagotuj z wodą, kombu i asafetydą. Jeśli gotujesz w szybkowarze, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut pod ciśnieniem (około 7 kg).
Jeśli używasz zwykłego garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż fasola zmięknie, czyli 1,5–2 godziny. (Być może trzeba będzie dodać więcej wody, jeśli gotujesz w garnku).
Rozgrzej ghee na średniej wielkości patelni, dodaj kmin i koper. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż kmin zbrązowieje (około 2–3 minuty). Dodaj kurkumę i dobrze wymieszaj. Dodaj cebulę i imbir, duś na małym ogniu, aż cebula będzie miękka i słodka, czyli około 5 minut. Mieszając, dodaj ugotowaną fasolę i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu, aż większość wody odparuje.
Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez następne 5–10 minut.
Przeczytaj także:
Burgery wegetariańskie z fasolki
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.