
Ten smakowity, jedwabisty sos jest doskonałym dodatkiem do ryżu, kaszy oraz pieczywa. Można go też podawać do warzywnych kotlecików. Jest lekki i delikatnie rozgrzewający. Działa łagodząco na układ pokarmowy.
Czas przygotowania: 5 minut
− wata, –pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz szklankę czatneju.
Składniki:
1 pęczek (125 g) świeżych liści kolendry z łodyżkami
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki świeżego, pokrojonego korzenia imbiru
1 łyżeczka słodu jęczmiennego lub miodu
1 łyżeczka soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Dokładnie zmiksuj razem sok cytrynowy, wodę i świeżą kolendrę. Dodaj pozostałe składniki i miksuj dalej, aż uzyskasz gładką pastę. Możesz ją przechowywać w zamykanym pojemniku w lodówce przez około tydzień.
Uwagi: Jest to świetny sos dla doszy pitta, zwłaszcza ze słodem jęczmiennym. Ponieważ ilość zarówno miodu, jak i słodu jęczmiennego jest niewielka, mogą go używać osoby pitta i kapha bez negatywnych skutków.
Dr Robert Svoboda zaleca, by wykorzystywać tylko listki i nie dodawać łodyg kolendry – wtedy łatwo uzyskuje się smakowity, jedwabisty sos. Podczas krojenia liści kolendry, można zostawić tę miękką część łodygi, która jest wyżej, a niższą odrzucić jako ostrą i ciężką.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.