Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegańskie
  • zdrowa dieta
  • czatnej z kolendry
kuchnia ajurwedyjska
Czatnej ze świeżej kolendry

Ten smakowity, jedwabisty sos jest doskonałym dodatkiem do ryżu, kaszy oraz pieczywa. Można go też podawać do warzywnych kotlecików. Jest lekki i delikatnie rozgrzewający. Działa łagodząco na układ pokarmowy.

Czas przygotowania: 5 minut

− wata, –pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz szklankę czatneju.

Składniki:

1 pęczek (125 g) świeżych liści kolendry z łodyżkami

1/4 szklanki świeżego soku z cytryny

1/4 szklanki wody

1/4 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki świeżego, pokrojonego korzenia imbiru

1 łyżeczka słodu jęczmiennego lub miodu

1 łyżeczka soli morskiej

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Dokładnie zmiksuj razem sok cytrynowy, wodę i świeżą kolendrę. Dodaj pozostałe składniki i miksuj dalej, aż uzyskasz gładką pastę. Możesz ją przechowywać w zamykanym pojemniku w lodówce przez około tydzień.

Uwagi: Jest to świetny sos dla doszy pitta, zwłaszcza ze słodem jęczmiennym. Ponieważ ilość zarówno miodu, jak i słodu jęczmiennego jest niewielka, mogą go używać osoby pitta i kapha bez negatywnych skutków.

Dr Robert Svoboda zaleca, by wykorzystywać tylko listki i nie dodawać łodyg kolendry – wtedy łatwo uzyskuje się smakowity, jedwabisty sos. Podczas krojenia liści kolendry, można zostawić tę miękką część łodygi, która jest wyżej, a niższą odrzucić jako ostrą i ciężką.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl