
Czatneje zapewniają wiele doznań smakowych - są jednocześnie słodkie, kwaśne i ostre. Są świetnym dodatkiem do posiłku, dodają potrawie wyrafinowanego smaku. Mogą być gęste, kremowe i aksamitne. Przyrządza się je z owoców i aromatycznych przypraw. Jak przyrządzić czatnej?
Składniki:
1 dojrzały średni ananas
2 łyżeczki sproszkowanego kminu
1 łyżeczka sproszkowanych nasion kopru włoskiego
1/4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
3/4 szklanki brązowego cukru
sól do smaku (1-2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w mikserze lub blenderze i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do szklanego słoika lub miski, przykryj i schłódź. Czatnej można przechowywać przez 4-5 dni.
Czatnej do świetny dodatek do naleśników, ciast, ciasta drożdżowego, do twarożku etc.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie: