
Czatnej sprawia, że posiłek jest bardziej kolorowy, urozmaicony i smaczniejszy. W kuchni ajurwedyjskiej czatnej pobudza ogień trawienny i ułatwia trawienie. Już niewielka ilość czatneju sprawia, że danie nabiera ciekawego smaku. Czatnej z nasion sezamu, z dodatkiem pieprzu kajeńskiego.
Składniki:
1 szklanka prażonych i zmielonych nasion sezamu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1/4 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Dokładnie zmiksuj nasiona sezamu, pieprz kajeński i sól. Nakładaj na brzeg talerza w ilości 1 łyżeczki do posiłku.
Zobacz chyawanprash w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Wegański dip z orzechów nerkowca
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o. Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu