
Na słoneczne, gorące dni polecamy pyszny czatnej z dodatkiem mięty, daktyli i wiórków kokosowych. Ma intensywny, ale wyśmienity smak. Znakomicie pasuje jako dodatek do sałatek owocowych. Lekki i bardzo orientalny!
Czatnej możesz przechowywać w lodówce albo zamrażarce do 2 tygodni.
– wata, – pitta, umiarkowanie + kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 1,5 szklanki czatneju.
Składniki:
3 łyżki suszonych, pokruszonych liści mięty
6 drobno pokrojonych daktyli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 –1 łyżeczki soli morskiej
4 łyżki rodzynek
1 łyżeczka zmielonego kminu
3 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Gotowe!
Podawaj jako dodatek do sałatek owocowych. Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.