Czatneje zazwyczaj stanowią dodatek do posiłku, dzięki czemu zawiera on wszystkie podstawowe smaki, a tym samym daje poczucie zaspokojenia naszego subtelnego umysłu. Czatneje przyrządza się z owoców i aromatycznych przypraw. Mogą być gęste i lepkie lub kremowe i aksamitne. Zawierają bardzo niewiele kalorii oraz tłuszczu, a dodają każdemu posiłkowi wyrafinowanego smaku.
Słowo czatnej (ang. chutney) prawdopodobnie wywodzi się od sanskryckiego rdzenia chak, oznaczającego „być zadowolonym, sytym”. Czatneje z pewnością przygotowuje się w tym właśnie celu. Zapewniają one bogactwo doznań smakowych i jednocześnie równoważą dania, którym towarzyszą, oferując wszystkie sześć smaków: słodki, kwaśny, gorzki, ostry, słony i cierpki.
Składniki:
2 pełne szklanki grubo pokrojonej natki kolendry
1 / 3 szklanki wody
2 pokrojone ostre zielone papryczki chilli
kawałek świeżego imbiru o długości około ½ cm
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
¼ szklanki świeżych liści mięty sól do smaku (1−2 łyżeczki)
Umieść wszystkie składniki w mikserze lub blenderze i zmiksuj na gładką masę. Przełóż do szklanego słoika lub miski, przykryj i schłodź. Czatnej można przechowywać przez 4–5 dni.
Porcja: 28 kalorii
Wartość odżywcza: węglowodany 7 g, białko 0 g, tłuszcz 0 g, cholesterol 0 mg, tłuszcze nasycone 0 g, tłuszcze jednonienasycone 0 g
-- K + P - W
Zobacz przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Jedzenie jest lekarstwem: jabłka i gruszki
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl