
Proponujemy przepis na pyszny, orzeźwiający i lekko pikantny czatnej z kokosa. Z dodatkiem imbiru, kolendry, świeżej limonki znakomicie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, letnich sałatek lub naleśników. Danie jest równoważące dla wszystkich dosz.
Składniki:
2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych
4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
1/2 małej, posiekanej, zielonej papryczki chilli
1 łyżka natki kolendry
2 szklanki wody
2 łyżki ghee
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki nasion kminu
1 szczypta asafetydy
4 świeże lub suszone liście curry
1/2 świeżej limonki
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Kokos zmiksuj z imbirem, chilli i kolendrą. Dodaj wodę i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozgrzej rondel na średnim ogniu i dodaj ghee, nasiona gorczycy, kminu, asafetydę oraz liście curry.
Podgrzewaj do chwili, gdy nasiona zaczną wydawać trzaskający odgłos. Wsyp przyprawy do zmiksowanej mieszanki. Dodaj sok z limonki, sól i delikatnie wymieszaj.
Czatnej przechowywany w lodówce nadaje się do spożycia przez 2–3 dni.
Osoby o konstytucji kapha powinny zwiększyć ilość użytej asafetydy, nasion gorczycy i chilli.
Zobacz także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.