
Uwielbiasz pizzę? Lubisz smak dyni? Teraz te smaki można ze sobą połączyć. Polecamy przepis na wegańską pizzę, która nie zawiera glutenu, jest aromatyczna, smakowita i łatwa do zrobienia. Ciasto w tej pizzy zawiera dużo białka, na wierzch możesz nałożyć, co tylko zechcesz. Dynia w roli głównej!
Czas przygotowania: około 85 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz pizzę dla 6-8 osób.
Składniki na ciasto:
1 duża, obrana dynia bez pestek, pokrojona na duże kawałki
4 łyżki wody
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1 szklanka mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mąki z amarantusa lub z komosy
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sproszkowanego kminu
1 łyżka ziół prowansalskich lub mieszanki przypraw włoskich
Dodatki na wierzch pizzy:
1 łyżka oleju kokosowego
1 pokrojona czerwona cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 średni ziemniak obrany i pokrojony na długie, cienkie słupki
1/4 pęczku pokrojonego jarmużu
2 drobno pokrojone ząbki czosnku
1/2 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
1/4 szklanki liści bazylii
1/4 szklanki utartego sera wegańskiego
1 obrane awokado (do dekoracji)
1/4 oliwek (do dekoracji)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Posmaruj blaszkę na pizzę olejem kokosowym.
Aby zrobić ciasto, umieść nakładkę do gotowania na parze na dużym rondlu i wlej do niego około 1 szklankę wody. Zagotuj ją. Włóż dynię do nakładki. Przykryj. Gotuj na parze około 20 minut lub do chwili, gdy dynia będzie miękka. Odsącz. Przełóż dynię do blendera lub miksera.
Roztrzep zamiennik jajka z wodą w małej misce aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej mieszankę do blendera lub miksera z dynią. Dodaj olej kokosowy. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Odstaw na bok.
W dużej misie zmieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę z amarantusa, mąkę kokosową, sól i proszek do pieczenia. Dodaj kmin oraz zioła prowansalskie i wymieszaj. Wlej zmiksowaną dynię i ponownie starannie wymieszaj. Przełóż całość do przygotowanej blaszki. Piecz przez 15 minut.
Aby przygotować dodatki, rozpuść olej kokosowy na średnim ogniu w dużym, płytkim rondlu. Dodaj cebulę, sól i nasiona kopru. Smaż około 3 minuty lub do chwili, gdy cebula zmięknie. Dodaj słodkie ziemniaki i smaż przez około 5 minut do miękkości. Dodaj jarmuż i czosnek, podsmażaj przez kolejne 2 minuty.
Rozprowadź równą warstwę mieszanki z ziemniakiem na cieście. Posyp z wierzchu pomidorami i bazylią. Lekko skrop sosem czosnkowym. Piecz 10 minut.
Jeśli chcesz, udekoruj pizzę awokado i oliwkami lub innymi składnikami, jakimi lubisz.
Zobacz zdrowa żywność w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker - książka wydana przez zielone wydawnictwo.