
Dynia jest słodka i rozgrzewająca. Znakomicie nadaje się do zup oraz potraw warzywnych. Sezon na dynie właśnie się rozpoczął. Polecamy przepis na dynię z zieloną fasolką. Potrawa jest smaczna zarówno z chlebem, jak i różnymi rodzajami kaszy.
Dynia z zieloną fasolką
Czas przygotowania: 40 minut
− wata, łagodnie + pitta, umiarkowanie + kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz około 7 porcji potrawy.
Składniki:
2 szklanki fasoli strączkowej (250 g)
3 szklanki dyni (500 g)
1/2 szklanki wody
3 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki nasion kozieradki
1 ząbek czosnku
3/4 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka syropu z ryżu brązowego
1/2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
Umyj i wysusz fasolkę, pokrój na dwuipółcentymetrowe kawałki. Umyj dynię, pokrój na kawałki tak jak fasolę, następnie obierz ze skóry i potnij na centymetrowe plasterki.
Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj nasiona gorczycy oraz kozieradki. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodaj ząbek czosnku w całości i fasolę. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną dynię, sól i wodę. Duś przez kolejne 15 minut na średnim ogniu. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.