
Czaj jest delikatny, pobudzający, dodaje energii, a ponadto ma działanie rozgrzewające. Mieszanka przypraw, która składa się na tradycyjną herbatę ajurwedyjską, w naturalny sposób poprawia trawienie. Możesz przygotować w wersji tradycyjnej lub czaj moccha - z dodatkiem kakao i syropu klonowego. Spróbuj.
Czas przygotowania: 20 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 30 szklanek napoju.
Mieszanka przypraw
1/4 szklanki strąków lub nasion kardamonu
1/4 szklanki suszonego korzenia lukrecji lub nasion anyżu
1/4 szklanki granulek cynamonu lub 4 laski cynamonu o długości 7,5 cm
1/4 szklanki nasion kolendry
2 łyżki całych goździków
2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka nasion kopru
Czaj
1 szklanka wody
2,5 cm świeżego imbiru pokrojonego na cienkie plasterki (pominąć w przypadku osób pitta)
1 łyżeczka mieszanki przypraw
1-2 łyżki mleka migdałowego, mleka owsianego, ryżowego lub innego wegańskiego
1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z brązowego ryżu
1/8 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Aby przygotować mieszankę przypraw, połącz wszystkie składniki w szklanym naczyniu. Aby przygotować czaj, zagotuj wodę z imbirem w rondlu średniej wielkości. Dodaj 1 łyżeczkę mieszanki przypraw. Zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Przecedź przez sitko i nalej do szklanki. Mieszając, wlej mleko migdałowe i syrop klonowy oraz ewentualnie dodaj gałkę muszkatołową.
Czaj moccha
Zanim wlejesz mleko migdałowe, dodaj 1 łyżeczkę kakao w proszku lub karobu, energicznie mieszając. Dodaj 2 łyżeczki syropu klonowego.
Czaj z kofeiną
Przed dodaniem mleka migdałowego dodaj 1 torebkę czarnej herbaty organicznej, zielonej herbaty lub yerba mate. Zaparzaj przez 5-7 minut, po czym wyjmij torebkę herbaty.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.