Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • olejki Shamasa
  • cynamon
  • tymianek
  • lawenda
olejki eteryczne, Shamasa, cynamonowy, lawenda, gałka muszkatołowa, tymianek.
Cynamon, lawenda, tymianek, gałka muszkatołowa – aromaterapia w praktyce

Olejki eteryczne oddziałują na nas podświadomie – to ich wielka moc. Posiadają uzdrawiający wpływ na organizm. Wiele olejków to naturalne środki dezynfekujące, przeciwbólowe, przeciwdepresyjne, równoważące emocjonalnie. Poznaj nowe olejki Shamasy…

 

Kora cynamonu (Cinnamomum zeylanicum)

Używane części: Sproszkowana kora, olejek eteryczny.

Właściwości i zastosowanie kosmetyczne: Ostry, pikantny, rozgrzewający cynamon sproszkowany można stosować do aromatyzowania maseczek oraz peelingów do twarzy i ciała. Ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne.

Olejek eteryczny można stosować jako dodatek smakowy i zapachowy do balsamów do ust, nadających się do spożycia balsamów do ciała oraz do aromatyzowania wykałaczek, choć jest bardzo silny i podrażnia wrażliwą cerę i błony śluzowe. Dlatego należy stosować go ostrożnie.

Przeciwskazania: Nie należy stosować olejku eterycznego u kobiet w ciąży oraz osób chorych na padaczkę.

Lawenda (Lavandula angustifolia)

Używane części: Pąki kwiatowe, olejek eteryczny.

Właściwości i zastosowanie kosmetyczne: Z dojrzałych pączków można sporządzać napar lub herbatę i używać w postaci łagodzących płynów do zmywania twarzy lub toniku do wszystkich rodzajów skóry, w szczególności podrażnionej lub trądzikowej. Suszone, zmielone kwiaty wymieszane ze sproszkowanymi płatkami owsianymi i różami po zaparzeniu stosuje się jako łagodzący płyn do oczyszczania twarzy oraz maseczkę do nawet najbardziej wrażliwej skóry

Lawendowy olejek eteryczny jest jednym z najbardziej łagodnych, uniwersalnych i użytecznych olejków eterycznych o „staromodnym”, miękkim, kwiatowo-ziołowym aromacie. Można go stosować na skórę w postaci nierozcieńczonej. Jego aromat ma właściwości relaksujące i uspokajające centralny układ nerwowy. Można go wykorzystać, by pokonać tremę (powdychać go bezpośrednio z butelki).

Ten uspokajający, rozkurczowy i antyseptyczny olejek eteryczny to nieodzowny składnik wszelkich zestawów pierwszej pomocy. Można go stosować do łagodzenia oparzeń słonecznych, ukąszeń owadów, skaleczeń, wyprysków, bólów głowy, mięśni i zatok, przeziębień, grypy oraz skurczów miesiączkowych. Ponadto działa nasennnie.

Tymianek (Thymus vulgaris)

Używane części: Olejek eteryczny (chemotyp linalol), liście.

Właściwości i zastosowanie kosmetyczne: Ten olejek eteryczny pozyskiwany z liści rośliny o specjalnym chemotypie jest przyjazny dla skóry i łagodny, w przeciwieństwie do tymianku tego samego gatunku (Thymus vulgaris), lecz o chemotypie tymol, który jest ostry i drażniący. Ma słodki, „zielony” aromat przypominający nieco lekarstwo. Jest skutecznym środkiem antyseptycznym i antybakteryjnym. Stosuje się go w przypadku trądziku z naciekami oraz wysypek będących następstwem kontaktu z toxicodendron pubescens, trującym bluszczem i sumakiem, lub kontaktowego zapalenia skóry.

Stosuje się go w kosmetykach do oczyszczania, preparatach ściągających, mleczkach, eliksirach do twarzy i maseczkach do cery trądzikowej oraz skłonnej do wyprysków, a także w balsamach, maściach i eliksirach leczących zatoki, grypę i przeziębienie. Napar z liści tymianku to dobry płyn ściągający do cery tłustej, mieszanej lub normalnej, a także płyn do przemywania ran. Sproszkowany tymianek stanowi skuteczny środek antybakteryjny i dezodorujący używany w pudrach do ciała i stóp.

Przeciwskazania: Nie należy stosować u kobiet w ciąży oraz osób chorych na padaczkę lub cierpiących na nadciśnienie. Może podrażniać wrażliwą skórę.

Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans Houtt.)

Używane części: olejek eteryczny z nasion muszkatołowca korzennego

Właściwości i zastosowanie kosmetyczne: Olejek ma ciepły, przyjemny, korzenny, zapach i smak. Znany jest z wielu właściwości leczniczych: przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych, poprawiających trawienie, wiatropędnych. Szczególnie ceniony jest jego wpływ na układ pokarmowy, jest bardzo przydatny w bólach żołądka i niestrawności. Olejek poprawia pamięć.

Stosuje się go do masażu, szczególnie w wypadku bólu stawów i mięśni, działa rozgrzewająco. Aplikowany na skórę ma właściwości kojące i odmładzające, przy okazji dezynfekując. Jest ciepły, orzeźwiający i stymulujący, co sprawia, że stosuje się go jako antidotum na depresję i czarno-widzenie.

 

Wybrane olejki eteryczne i składniki kosmetyków znajdziesz w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Olejki eteryczne: czarny pieprz, grejpfrut, oregano, szałwia

Opracowanie na podstawie:

Domowe receptury na naturalne kosmetyki. 175 ekoprzepisów na specyfiki ziołowe, Stephanie Tourles, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl