
Cynamon i kardamon – to częste dodatki do wypieków i dań na słodko. Oprócz intrygującego smaku mają też zdrowotne właściwości. Warto stosować je, kiedy cierpimy na kaszel, biegunkę, nudności, słabe krążenie czy próchnicę.
CYNAMON
Cynamon jest słodki, ostry, gorzki. Łagodzi dosze wata i kapha, ale w nadmiarze może pobudzić pitta.
Skutecznie wzmaga trawienie, jest pomocny w przypadku chorób związanych z toksynami, ponadto poprawia krążenie. Zapobiega zawałom dzięki temu, iż rozrzedza krew.
W razie przeziębienia, kaszlu i niedrożności zmieszaj 1/2 łyżeczki cynamonu z 1 łyżeczką miodu. Stosuj 2−3 razy dziennie.
W przypadku bólu zatok wymieszaj 1/2 łyżeczki cynamonu z taką ilością wody, aby powstała pasta, i nakładaj ją na bolące miejsca.
Na biegunkę pomoże mieszanka złożona z 1/2 szklanki jogurtu, 1/2 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej, stosowana 2−3 razy dziennie.
Aby poprawić słabe krążenie, obniżyć poziom cholesterolu i złagodzić astmę, pij herbatkę przyrządzoną z 1 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki trikatu, 1 łyżeczki miodu i 1 szklanki gorącej wody. Zaparzaj przez 10 minut. Stosuj 2 razy dziennie.
KARDAMON
Jest słodki i ostry, ma właściwości rozgrzewające. Zmniejsza wata i kapha, a nasila pitta. Bywa skuteczny w przypadku kaszlu, duszności, pieczenia podczas oddawania moczu i hemoroidów. Poprawia trawienie oraz smak pokarmu.
W razie osłabienia funkcji seksualnych pij szklankę gorącego mleka z 1/2 łyżeczki ghee oraz szczyptą kardamonu i asafetydy.
W przypadku chorób przebiegających z krwawieniem pomoże szczypta kardamonu, szafranu i gałki muszkatołowej, zmieszanych z 1/2 łyżeczki miodu i 1 łyżeczką soku z aloesu. Stosuje się 2 razy dziennie.
Na kaszel i duszności, pomoże szczypta kardamonu i soli kamiennej, zmieszane z 1 łyżeczką ghee i 1/2 łyżeczki miodu. Podawaj na łyżeczce.
W razie pieczenia podczas oddawania moczu, 2 razy dziennie stosuj szczyptę kardamonu zmieszanego z 1/2 szklanki soku z ogórków.
Nudności można uśmierzyć za pomocą 2 szczypt kardamonu zmieszanych z 1/2 łyżeczki miodu i 1/2 szklanki jogurtu.
Próchnicy zapobiega dodawanie 2 szczypt kardamonu do owsianki lub zupy z kaszki kukurydzianej.
Picie kawy bardzo obciąża nadnercza, aby więc temu przeciwdziałać, dodawaj do niej szczyptę imbiru i kardamonu.
Przeczytaj także:
Cynamon i kardamon - zioła na różne dolegliwości
CYNAMON i KARDAMON – przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com - kliknij tutaj.
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.