Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • dieta
  • posiłki
  • menu
Co warto wiedzieć o żywności – część 2

Jeśli to możliwe, spożywajmy produkty uzyskane prosto od rolników. Oprócz tego, że są świeże i mają lepszy smak, przeszły przez mniejszą liczbę rąk.

Zanim pokarm, który kupujemy w miastach, dotrze na nasz stół, przechodzi przez ręce rolnika, pośrednika, hurtownika i detalisty.

Nawyki żywieniowe wpływają na zdolność trawienia. Jeśli na przykład zawsze jesz gotowaną żywność, to gdy zjesz surową, będzie ona dla ciebie ciężkostrawna, ponieważ twoje ciało nie jest do niej przyzwyczajone.

Warto wprowadzić do swojej diety korzystne nawyki: regularne spożywanie ryżu, jęczmienia, fasoli mung, imbiru, winogron, granatów, klarowanego masła ghee, soli kamiennej i czystej wody. Osoby typu pitta nie powinny zbyt często jadać czosnku, gdyż jest dla nich zanadto rozgrzewający.

Pokarmy, których nie zaleca się spożywać często, ponieważ są zbyt ciężkostrawne, to: nieodtłuszczony jogurt, wieprzowina, wołowina, suszone mięso, melasa i ser, jak również zbyt wiele produktów bardzo zimnych, bardzo gorących lub zbyt intensywnych w smaku.

Ajurweda zezwala na spożywanie mięsa przez osoby osłabione chorobą i tych, którzy pracują intensywnie fizycznie. Jednak ciężkostrawne mięso gnije szybciej niż inne produkty i wytwarza wiele toksyn. Jeśli nie wykonujesz intensywnego wysiłku fizycznego, to regularne spożywanie tłustego mięsa może doprowadzić do przyrostu tkanki tłuszczowej. Sprzyja ono raczej szybkości, niż wytrzymałości, co nie jest korzystne dla osób, u których dominuje dosza wata.

Mięso rozgrzewa umysł i ciało, ale nawet w chłodnym klimacie nie należy spożywać go zbyt wiele. Ponadto obecnie większość mięsa jest złej jakości i pochodzi od zwierząt hodowanych w tuczarniach, w których faszeruje się je antybiotykami i innymi lekami. Ponieważ zwierzęta te nigdy nie są aktywne fizycznie, wszystkie toksyny odkładają się w ich organizmie.

Pokarm nieświeży nie będzie nas odżywiał. Najlepsze są tzw. pokarmy sattwiczne, czyli takie, których spożywanie sprzyja integracji ciała, umysłu i duszy. Sattwa wzmacnia się pod wpływem dobrze strawionych pokarmów słodkich, takich jak zioła, owoce i niektóre warzywa.

Warto wprowadzić do swojej diety orzechy i nasiona. Pestki słonecznika, pestki dyni, migdały to zdrowe przekąski, które dostarczą nam witamin, minerałów i dobrych kwasów tłuszczowych. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, sięgnijmy po suszone owoce – żurawinę lub rodzynki. 

Pamiętaj, że wszystko, co jesz, wpływa zarówno na ciało, jak i umysł.

Masz problem z nadwagą? Chcesz zredukować nadmierną ilość tkanki tłuszczowej? Chcesz usprawnić przemianę materii? Garcinia Plus – smukła sylwetka – pomaga wyeliminować niewłaściwe nawyki żywieniowe. Zobacz Garcinia Plus.

 

Opracowanie na podstawie:

Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę. Robert Svoboda. David Frawley. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2013.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl