
Tłuszcz jest potrzebny w naszej diecie. Jakie tłuszcze są najbardziej wskazane? Czy tłuszcze roślinne są lepsze od tłuszczów zwierzęcych? Jakie właściwości ma masło klarowane ghee? Na jakich tłuszczach można smażyć, a jakie należy spożywać na zimno? Tłuszcze - fakty i mity. Przeczytaj.
Od dawna toczy się walka zwolenników i przeciwników tłuszczów, gdy tymczasem sprawa wygląda na dość prostą: tłuszcze są niezbędne do życia.
Tłuszcze zwierzęce należy spożywać w małych ilościach, bowiem rozpuszczają się w nich naturalne witaminy A, D, E i K. Dobroczynne działanie tłuszczów zwierzęcych (bo takowe istnieje mimo sprzeciwu niektórych osób) objawia się tylko przy użyciu ich niewielkiej ilości. Zatem spożywanie masła ghee jest bardzo wskazane dla zdrowia. Na nim też powinno się gotować, smażyć czy piec. W Indiach wszystko smaży się na maśle klarowanym.
Z kolei tłuszcze roślinne trzeba dobierać bardzo starannie. Oleje należy przechowywać w lodówce w ciemnym opakowaniu i nie podgrzewać ich (poza kilkoma wyjątkami). Podgrzewanie oleju powyżej 40 stopni (prócz oleju kokosowego i palmowego, oleju z pestek winogron i oliwy z oliwek) uruchamia lawinową produkcję wolnych rodników, uszkadzając komórki.
W większości olejów roślinnych dominuje witamina E (charakterystyczna dla roślin), dzięki czemu zachowują one względną trwałość i odporność na działanie temperatury.
Oliwę z oliwek w części opracowań wymienia się jako dobrą do krótkiego smażenia ze względu na dużą zawartość właśnie tego antyoksydantu oraz dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Oleje roślinne zawierające dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, łącznie z popularnym olejem rzepakowym nierafinowanym (bo tylko takie wytłaczane metodami mechanicznymi oleje na zimno należy kupować), nadają się wyłącznie do sałatek, polania chłodnych dań czy bezpośrednio do spożycia. Oleje nierafinowane zachowują naturalny aromat, kolor i konsystencję (zdarza się, że jest mętna).
Oleje rafinowane są dostarczane na rynek jako oleje o neutralnym smaku i barwie, są całkowicie bez wartości, a nawet gorzej, bo zawierający substancje z których z pewnością nasz organizm się nie ucieszy.
Bardzo niewskazane są wszelkie utwardzane tłuszcze: margaryny, różnego rodzaju frytury wykorzystywane do smażenia w restauracjach, tłuszcze wykorzystywane w przemyśle cukierniczym, oleje użyte do produkcji chipsów, majonezów, śmietanki w proszku, różnych słodkich batonów i przekąsek.
Olej nierafinowany możesz podawać w niewielkiej ilości do każdego posiłku, bowiem ułatwia absorpcję zawartych w nich składników. Mniej oleju powinny spożywać osoby o doszy kapha i pitta, a więcej z przewagą doszy wata.
Możesz polać łyżeczką oleju nierafinowanego swoją ulubioną sałatkę, dodać odrobinę oleju do pasty warzywnej etc.
Na zimno, jako dodatek do dań, dobrze sprawdzą się: olej migdałowy, oliwa z oliwek, olej z awokado, olej z siemienia lnianego, olej z wiesiołka, olej z pestek dyni, olej z pestek moreli. Inne, rzadziej wymieniane oleje, które również mają właściwości zdrowotne to: olej nasion pietruszki i olej z pestek winogron.
Zobacz masło ghee w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu