
Dlaczego oleje rafinowane są szkodliwe? W jakich ilościach powinno spożywać się tłuszcze roślinne? Do jakich dań nadają się oleje tłoczone na zimno? Jakie zalety mają tłuszcze zwierzęce? Jakie oleje są najlepsze dla dzieci? Czy warto dbać o jakość olejów w naszej diecie? Sprawdź.
Tłuszcze zwierzęce należy spożywać w małych ilościach, bowiem rozpuszczają się w nich naturalne witaminy A, D, E i K. Dobroczynne działanie tłuszczów zwierzęcych występuje tylko przy użyciu ich bardzo niewielkiej ilości. Dziecko powinno zjeść raz na jakiś czas np. masło ghee. Tłuszcze zwierzęce są bardziej odporne na działanie temperatury, więc można na nich gotować czy piec. Z olejów roślinnych tylko olej kokosowy i olej palmowy nadają się do gotowania. W kuchni indyjskiej wszystko smaży się na maśle klarowanym.
Z kolei tłuszcze roślinne trzeba dobierać bardzo starannie. Oleje należy przechowywać w chłodnym miejscu, w ciemnym opakowaniu i nie podgrzewać ich. Podgrzewanie oleju powyżej 40 stopni C (prócz oleju kokosowego i palmowego, oleju z pestek winogron i oliwy z oliwek mających dosyć wysoką temperaturę dymienia) uruchamia lawinową produkcję wolnych rodników, uszkadzając komórki, przyspieszając starzenie organizmu.
Oliwę z oliwek w części opracowań wymienia się jako dobrą do krótkiego smażenia ze względu na dużą zawartość witaminy E oraz dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niepodlegających tak szybkiej degradacji podczas obróbki cieplnej.
Oleje roślinne zawierające dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, łącznie z popularnym olejem rzepakowym nierafinowanym (bo tylko takie, wytłaczane metodami mechanicznymi oleje na zimno należy kupować), nadają się wyłącznie do sałatek, polania chłodnych dań czy bezpośredniego spożycia. Oleje nierafinowane zachowują naturalny aromat, kolor i konsystencję, a co najważniejsze, niosą ze sobą pranę do organizmu człowieka.
Oleje rafinowane ekstrahowane w wysokiej temperaturze są bez wartości i szkodliwe dla organizmu człowieka.
Dziecku nie wolno podawać żadnych utwardzanych tłuszczów roślinnych, ponieważ podwyższają poziom złego cholesterolu i trój glicerydów we krwi oraz zaburzają prawidłową przemianę tłuszczów. Utwardzone tłuszcze zawierają: margaryny, tłuszcze wykorzystywane w przemyśle cukierniczym, oleje użyte do produkcji chipsów, maseł orzechowych, majonezów, różnych słodkich batonów.
Dla osób z przewagą doszy wata odpowiednie tłuszcze to: olej sezamowy, migdałowy, oliwa z oliwek, olej z awokado, słonecznikowy, z siemienia lnianego, wiesiołkowy oraz masło ghee.
Dla osób z przewagą doszy pitta dobre tłuszcze to: masło ghee, olej kokosowy, słonecznikowy, sojowy, wiesiołkowy, z siemienia lnianego.
Dla osób z przewagą doszy kapha odpowiednie tłuszcze to: olej rzepakowy, gorczycowy, słonecznikowy, kukurydziany, lniany, z pestek dyni i pestek moreli.
Inne, rzadziej wymieniane oleje, które są korzystne dla wszystkich dosz to: olej z orzechów makadamia, olej z czarnuszki, olej amarantusowy, olej z kiełków pszenicy, olej z nasion pietruszki i olej z pestek winogron.
Zobacz masło klarowane ghee w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz masło klarowane bazyliowe w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu