
Żywność praniczna to żywność zawierająca duże ilości energii życiowej. Są to przede wszystkim zielone warzywa liściaste oraz kiełki, które szybko rosną, zwłaszcza wiosną, kiedy jest dużo słońca.
Są to produkty pobudzające, wychładzające oraz oczyszczające.
Diety oparte na produktach surowych, uwzględniające pokarmy i zioła, w których przeważa chlorofil, sprzyjają wchłanianiu energii życiowej, szczególnie gdy wzbogaci się je łagodnymi przyprawami aromatycznymi, takimi jak imbir, kolendra lub mięta.
Produkty, które mają energię ziemi, to głównie rośliny korzeniowe, takie jak ziemniaki czy marchew. Taki typ pożywienia dodaje sił, zwiększa wytrzymałość oraz zawiera wiele energii witalnej. Przykładem takich roślin jest żeń-szeń lub shatavari oraz środki wzmacniające układ rozrodczy.
Do diety pranicznej należą także produkty pełnoziarniste, które mają działanie równoważące (jeśli organizm dobrze je toleruje), zwłaszcza ryż, dlatego powinny one stanowić podstawę większości diet. Takie pożywienie ma właściwości odżywcze, a przy tym jest lekkostrawne, chyba że spożywa się go w zbyt dużych ilościach.
Do produktów, które mają właściwości wzmacniające i pobudzające, należą produkty, które rosną na powierzchni ziemi, takie jak dynia, melony, truskawki, pomidory oraz fasola. Zwykle dobrze łączyć je ze zbożami.
Do produktów pranicznych należą również orzechy i nasiona (np. nasiona słonecznika lub dyni), które zawierają więcej elementu eteru oraz odżywiają głębsze pokłady naszego umysłu i serca. Można je spożywać jako samodzielne przekąski – są bardzo zdrowe, zawierają dużo białka i dobrych tłuszczów oraz mają działanie równoważące.
Spożywając pokarmy praniczne, musimy zadbać o to, aby utrzymać dosze w równowadze. Osoby typu wata potrzebują pożywnego jedzenia, które wzmacnia element ziemi, tak więc muszą spożywać warzywa korzeniowe (np. ziemniaki czy marchewkę). Produkt pełnoziarniste, które mają właściwości równoważące, są wskazane dla wszystkich dosz.
Ponadto jeśli zależy nam na wzmocnieniu ognia trawiennego konieczne może okazać się stosowanie przypraw, zwłaszcza kolendry. W diecie pranicznej należy położyć nacisk na słodkie przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kardamon, bazylia i koper. Trzeba również zadbać o to, by w diecie nie zabrakło naturalnych i dobrej jakości tłuszczów. Warto używać wartościowego ghee produkowanego z surowego lub organicznego masła.
Dieta praniczna jest przyjemna, równomiernie zbilansowana smakowo, zawiera wszystkie sześć smaków w odpowiednich proporcjach, nie obciąża układu pokarmowego i daje nam radość i energię witalną.
Polecamy nasiona CHIA – bogate źródło tłuszczów Omega 3 i 6, białka, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy E, B, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Zobacz – nasiona CHIA Bio.
Opracowanie na podstawie:
Joga i ajurweda. Samouzdrawianie i samourzeczywistnienie. Dawid Frawley. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.