
Jakie właściwości ma kolendra, a jak działa kminek? Kiedy lepiej użyć kurkumę, a kiedy lepiej zastosować czosnek? Czy koper rzeczywiście wspomaga trawienie? Czy przyprawy mogą być jednocześnie lekiem? Które przyprawy mają właściwości chłodzące, a które rozgrzewające? Sprawdź.
liść laurowy: rozgrzewa, pomaga w trawieniu
czarna gorczyca: pomaga w trawieniu, ma silne właściwości rozgrzewające
czarny pieprz ziarnisty: rozgrzewa, pomaga w trawieniu, jest wiatropędny
kardamon: ma właściwości łagodzące, pobudza trawienie
cynamon: rozgrzewa i nadaje słodki smak, pomaga w trawieniu
goździki: silnie rozgrzewają, pomagają w trawieniu
kolendra: schładza, łagodzi, pomaga w trawieniu, jest wiatropędna
kminek: jest wiatropędny, pomaga w trawieniu, równoważy wszystkie dosze
koper: schładza, nadaje potrawom słodki smak, pomaga w trawieniu, wpływa tonizująco na żołądek
kozieradka: rozgrzewa, pomaga w trawieniu, tonizuje, jest skuteczna w odchudzaniu
czosnek: rozgrzewa, działa wzmacniająco i bakteriobójczo, zmniejsza ilość toksyn w organizmie
imbir: rozgrzewa, ma silne właściwości stymulujące trawienie
szafran: chłodzi, tonizuje, pomaga w trawieniu, równoważy wszystkie dosze
kurkuma: jest wyjątkowo użyteczna w trawieniu białka, korzystna dla wszystkich dosz
asafetyda: łagodzi wata, pomaga w przyswajaniu pokarmu, ma silne właściwości wiatropędne
Zobacz imbir mielony w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz kurkuma mielona w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu