Staramy chronić siebie i swoich bliskich, by uniknąć infekcji. Eksperci z zakresu ajurwedy w Indiach twierdzą to samo, co lekarze medycyny zachodniej: należy wzmocnić układ odpornościowy. W ajurwedzie służą do tego zioła i preparaty, takie jak amla, shilajit, neem, tulsi, chyawanprash.
„Wszyscy wiemy, że silna odporność jest niezbędna do zwalczania wszelkiego rodzaju ciał obcych i chorób. Obecny wirus wpływa przede wszystkim na płuca i układ oddechowy. Codzienne spożywanie łyżki chywanprashu zwiększa odporność, szczególnie płuc i układu oddechowego.
Amalaki lub amla (Emblica Officinalis), guduchi /glioy (Tinospora Cordifolia), neem (Azadirachta Indica), kutki (Picrorhiza Kurroa), tulsi (święta bazylia) to niektóre z ajurwedyjskich ziół, które są pomocne w budowaniu odporności i zapobieganiu infekcji.
W Ajurwedzie dobre trawienie lub silny ogień trawienny odgrywają bardzo ważną rolę w zwalczaniu chorób. Jedz kawałek świeżego imbiru lub pij herbatę z imbiru. Herbata miętowa, cynamonowa i z kopru włoskiego jest również dobra”
Dr Partap Chauhan, Director, Jiva Ayurveda,
Doktor Chauhan zasugerował również, że wprowadzenie dwóch-trzech kropli oleju sezamowego do każdego otworu nosowego nie tylko odżywi i nawilży kanał nosowy i gardło, ale także wzmocni wewnętrzną błonę śluzową, aby chronić ją przed ciałami obcymi.
Opracowanie na podstawie artykułu:
„What Ayurveda has to offer in fight against virus” w what-ayurveda-has-to-offer-in-fight-against-covid-19
Zobacz chyawanprash neem, tulsi, amla, kutki w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Odporność oczami ajurwedy – od czego zależy?