Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania bezglutenowe
  • przepisy wegańskie
  • ciasto szpinakowe
kuchnia ajurwedyjska
Ciasto ze szpinakiem

Polecamy znakomite wegańskie ciasto na bazie szpinaku i pieczonych buraków. To smaczny sposób na zjedzenie codziennej porcji warzyw. Z dodatkiem migdałów, sezamu, aromatycznego kminu i gałki muszkatołowej – jest delikatnie słodkie i lekko pikantne. Może zastąpić chleb – jest lekkie i nie zawiera glutenu.

                      

Czas przygotowania: 30 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji ciasta.

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego

1 szklanka drobno pokrojonego pora

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki nasion kminu

2 ciasno upakowane szklanki posiekanego szpinaku

2 ciasno upakowane szklanki pokrojonego buraka

1/4 szklanki surowych migdałów, orzechów brazylijskich lub orzeszków piniowych

3/4 szklanki mąki z brązowego ryżu

1 łyżeczka nasion sezamu

1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej

1/8 łyżeczki sproszkowanego kardamonu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Posmaruj olejem kokosowym dno szklanego naczynia do pieczenia. Odstaw na bok.

Rozgrzej olej kokosowy w dużym ciężkim rondlu ustawionym na niezbyt dużym ogniu. Dodaj pora, sól i kmin. Smaż przez 1 minutę, mieszając. Dodaj posiekany szpinak i pokrojonego buraka. Podsmażaj przez około 2 minuty, do chwili gdy warzywa zmiękną. Zestaw z ognia.

Migdały wsyp do blendera lub miksera. Zmiksuj drobno. Wymieszaj w średniej misce migdały, mąkę ryżową, sezam, gałkę muszkatołową i ewentualnie kardamon. Dodaj mieszankę szpinakowo-buraczaną i wymieszaj.

Wyłóż ciastem przygotowaną blaszkę. Piecz 12-15 minut. Ostudź przed podaniem.

Można podawać jako bezglutenowy chleb do zup lub jako dodatek do sałatek. Dobrze smakuje też jako samodzielna przekąska.

Uwagi: Zamiast szpinaku i buraka możesz użyć dowolnych, ulubionych zielonych warzyw liściastych. Ciasto smakuje znakomicie z natką gorczycy lub z jarmużem.  

 

Mąki bezglutenowe – mąka ryżowa, mąka z kasztanów, mąka kokosowa, mąka z cieciorki, a także olej kokosowy i rozmaite przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Chlebek dyniowy 

Chlebek kukurydziany

Potrawka szpinakowa

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl