Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • ajurweda przepisy
  • zdrowa dieta
ajurweda przepisy
Ciasto z suszonych śliwek

Zachęcamy do wypróbowania świątecznego ciasta śliwkowego. Smakuje wybornie z filiżanką gorącej, aromatycznej herbaty, a jego korzenny zapach długo unosi się w całym domu. W sam raz na leniwy, zimowy podwieczorek.

Ciasto pieczemy na bazie mąki jęczmiennej. Suszone śliwki mają działanie oczyszczające i rozgrzewające. Cynamon, ziele angielskie, ekstrakt migdałowy i łagodny zapach śliwek tworzą niezwykłą mieszankę aromatów.

Czas przygotowania: 1 godzina

+ wata, – pitta, – kapha

Z jednej blachy ciasta wyjdzie około 24 kawałków (o wielkości 3,5 cm).

Składniki:

2,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych śliwek bez pestek (około 270 g)

1 szklanka soku jabłkowego

1/3 szklanki wody

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 szklanki ziela angielskiego

1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (według uznania)

1 szklanka mąki jęczmiennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka masła ghee

3/4 szklanki wody

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175◦. Na patelni gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki śliwki, wodę i przyprawy przez 20-30 minut, aż wszystko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj olejek migdałowy. Zmieszaj resztę składników (mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło ghee i wodę) w misce średniej wielkości. Mieszanka będzie się kruszyć i nie da się ugnieść, ale nie zniechęcaj się.

Nasmaruj tłuszczem blachę do pieczenia (20 x 20 cm) i wyłóż na nią ciasto jęczmienne. Przyciśnij palcami, aby masa dobrze się ułożyła. Posyp cynamonem. Piecz przez 12-20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i rozprowadź na nim masę ze śliwek. Przystrój skórką z limonki. Zamiast skórki z limonki, możesz przystroić ciasto także plasterkami limonki lub cytryny. Ciasto będzie miało bardziej wyrazistą dekorację. Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz następne 15 minut. Ostudź i podawaj. 

Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl