
Zachęcamy do wypróbowania świątecznego ciasta śliwkowego. Smakuje wybornie z filiżanką gorącej, aromatycznej herbaty, a jego korzenny zapach długo unosi się w całym domu. W sam raz na leniwy, zimowy podwieczorek.
Ciasto pieczemy na bazie mąki jęczmiennej. Suszone śliwki mają działanie oczyszczające i rozgrzewające. Cynamon, ziele angielskie, ekstrakt migdałowy i łagodny zapach śliwek tworzą niezwykłą mieszankę aromatów.
Czas przygotowania: 1 godzina
+ wata, – pitta, – kapha
Z jednej blachy ciasta wyjdzie około 24 kawałków (o wielkości 3,5 cm).
Składniki:
2,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych śliwek bez pestek (około 270 g)
1 szklanka soku jabłkowego
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (według uznania)
1 szklanka mąki jęczmiennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka masła ghee
3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175◦. Na patelni gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki śliwki, wodę i przyprawy przez 20-30 minut, aż wszystko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj olejek migdałowy. Zmieszaj resztę składników (mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło ghee i wodę) w misce średniej wielkości. Mieszanka będzie się kruszyć i nie da się ugnieść, ale nie zniechęcaj się.
Nasmaruj tłuszczem blachę do pieczenia (20 x 20 cm) i wyłóż na nią ciasto jęczmienne. Przyciśnij palcami, aby masa dobrze się ułożyła. Posyp cynamonem. Piecz przez 12-20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i rozprowadź na nim masę ze śliwek. Przystrój skórką z limonki. Zamiast skórki z limonki, możesz przystroić ciasto także plasterkami limonki lub cytryny. Ciasto będzie miało bardziej wyrazistą dekorację. Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz następne 15 minut. Ostudź i podawaj.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.