Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dania wegańskie
  • przepisy bezglutenowe
  • warzywa strączkowe
  • kuchnia ajurwedyjska
warzywa strączkowe
Ciasto z soczewicy z nerkowcami

Polecamy przepis na pyszne ciasto na bazie czerwonej soczewicy i ryżu basmati. Z dodatkiem orzechów nerkowca, mleka kokosowego, odrobiną czosnku i imbiru, z aromatem kurkumy i kardamonu. To wegańska zapiekanka - w sam raz na wiosenny obiad dla głodnych łasuchów.

 

Składniki na blachę:

2 filiżanki czerwonej soczewicy

1 filiżanka ryżu (np. basmati)

garść orzechów nerkowca

200 mililitrów mleka kokosowego

pokrojony por

2 ząbki czosnku

mały kawałek posiekanego, świeżego imbiru

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżka kardamonu

olej kokosowy lub ghee

 

Przygotowanie:

Ugotować osobno ryż i soczewicę, wrzucając po 1 liściu laurowym. Rozgrzać patelnię, wlać olej i dodać posiekany por, czosnek, imbir, potem kurkumę, a na końcu mleko kokosowe. Wsypać posiekane nerkowce i kardamon. Ugotowany ryż zagnieść z soczewicą i zawartością patelni na papkę.

Ciasto włożyć do nasmarowanej oliwą blachy i piec w piekarniku około 25 minut w temperaturze 160 stopni C.

 

Zobacz żółtą fasolkę mung dalzielonysklep.com 

Zobacz ryż basmati w zielonysklep.com 

 

Przeczytaj także:

Soczewica - czerwona, zielona, czarna

Zupa z czerwonej soczewicy

 

 

Opracowanie na podstawie:

Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz - książka wydana przez zielone wydawnictwo

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl