
Polecamy przepis na pyszne ciasto na bazie czerwonej soczewicy i ryżu basmati. Z dodatkiem orzechów nerkowca, mleka kokosowego, odrobiną czosnku i imbiru, z aromatem kurkumy i kardamonu. To wegańska zapiekanka - w sam raz na wiosenny obiad dla głodnych łasuchów.
Składniki na blachę:
2 filiżanki czerwonej soczewicy
1 filiżanka ryżu (np. basmati)
garść orzechów nerkowca
200 mililitrów mleka kokosowego
pokrojony por
2 ząbki czosnku
mały kawałek posiekanego, świeżego imbiru
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka kardamonu
olej kokosowy lub ghee
Przygotowanie:
Ugotować osobno ryż i soczewicę, wrzucając po 1 liściu laurowym. Rozgrzać patelnię, wlać olej i dodać posiekany por, czosnek, imbir, potem kurkumę, a na końcu mleko kokosowe. Wsypać posiekane nerkowce i kardamon. Ugotowany ryż zagnieść z soczewicą i zawartością patelni na papkę.
Ciasto włożyć do nasmarowanej oliwą blachy i piec w piekarniku około 25 minut w temperaturze 160 stopni C.
Zobacz żółtą fasolkę mung dal w zielonysklep.com
Zobacz ryż basmati w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Soczewica - czerwona, zielona, czarna
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz - książka wydana przez zielone wydawnictwo.