
Polecamy oryginalną szarlotkę bez mąki, zrobioną na bazie ryżu basmati i płatków orkiszowych. Pyszne zapieczone jabłka, do tego pachnąca masa kokosowa, aromatyczny kardamon i cynamon. Usiądź z kawałkiem naszego ciasta i delektuj się pyszną chwilą. Naprawdę warto!
Składniki:
ryż basmati w stosunku 2:1 z płatkami orkiszowymi, owsianymi lub amarantusowymi
po 1/2 łyżeczki kolendry, kardamonu, anyżu i goździków (opcjonalnie cynamon)
2 łyżki oleju kokosowego
1 kilogram jabłek jak na szarlotkę
3 łyżki cukru palmowego
10 łyżek masy kokosowej
Przygotowanie:
Podgrzać olej i podprażyć na nim przyprawy z cukrem, dodać ryż, zalać gorącą wodą i gotować 10 minut. Dodać płatki, poczekać, żeby wchłonęły całą wodę, pogotować jeszcze2-3 minuty i odstawić. W międzyczasie zmiksować obrane jabłka. Podłużną blaszkę wyłożyć papierem i na dno wyłożyć ryż z płatkami. Na ryż położyć masę kokosową i na końcu jabłka (jeżeli jabłka są bardzo soczyste, odlać sok) i wszystko zapiec około 30 minut w temp. 180-200 stopni C.
Zobacz cynamon mielony w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz ryż basmati w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu