
W naszym cyklu "Dyniowe szaleństwo" przyszedł czas na potrawę z dyni na słodko. Proponujemy pyszne, łatwe w przygotowaniu, aromatyczne dyniowe ciasto. Dla łasuchów – dużych i małych. Jedyną wadą tego ciasta jest to, że bardzo szybko znika ze stołu.
Czas przygotowania: 35 minut
– wata, 0 pitta, + kapha
Składniki:
1 mała, żółta dynia
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/4 szklanki syropu klonowego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 pokrojone daktyle
1 i 1/4 szklanki mąki, jęczmienia lub mąki z ryżu indyjskiego (pół na pół) lub 1 i 1/4 szklanki mąki razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (1 łyżeczka, jeśli pieczesz w wysokiej temperaturze)
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175°. Rozgnieć dynię w misce średniej wielkości, dolej syrop klonowy i olej słonecznikowy, całość wymieszaj. Dodaj resztę składników oraz przyprawy. Przełóż ciasto do dokładnie natłuszczonej formy. Piecz przez około 25 minut.
Uwagi: Możesz zastąpić syrop klonowy 1/4 szklanki dżemu wieloowocowego. Równie dobry jest dżem morelowy lub marmolada z pomarańczy.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.