Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy dla wegan
  • dania wegetariańskie
  • ciasto dyniowe
Przepisy dla wegan
Ciasto dyniowe

W naszym cyklu "Dyniowe szaleństwo" przyszedł czas na potrawę z dyni na słodko. Proponujemy pyszne, łatwe w przygotowaniu, aromatyczne dyniowe ciasto. Dla łasuchów – dużych i małych. Jedyną wadą tego ciasta jest to, że bardzo szybko znika ze stołu.

Czas przygotowania: 35 minut

– wata, 0 pitta, + kapha

Składniki:

1 mała, żółta dynia

1/4 szklanki oleju słonecznikowego

1/4 szklanki syropu klonowego

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

2 pokrojone daktyle

1 i 1/4 szklanki mąki, jęczmienia lub mąki z ryżu indyjskiego (pół na pół) lub 1 i 1/4 szklanki mąki razowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (1 łyżeczka, jeśli pieczesz w wysokiej temperaturze)

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°. Rozgnieć dynię w misce średniej wielkości, dolej syrop klonowy i olej słonecznikowy, całość wymieszaj. Dodaj resztę składników oraz przyprawy. Przełóż ciasto do dokładnie natłuszczonej formy. Piecz przez około 25 minut.

Uwagi: Możesz zastąpić syrop klonowy 1/4 szklanki dżemu wieloowocowego. Równie dobry jest dżem morelowy lub marmolada z pomarańczy.

Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl