Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepis
  • ciasto cytrynowe
  • kwiaty jadalne
  • begonie
przepis, ciasto cytrynowe. kwiaty jadalne, begonie
Ciasto cytrynowe z kwiatami begonii

Gdy kwiaty pojawiają się na stole i to nie tylko dla ozdoby, wprowadzają element nowości, przyciągają uwagę. W naszej strefie kulturowej begonie są traktowane jako rośliny ozdobne, a nie jadalne, w odróżnieniu od Azji. Sprawdź, jak smakują. Czy są cytrynowe, owocowe, czy może kwaskowate?

 

 

Składniki:

10 pojedynczych kwiatów begonii

125 g zmielonych migdałów

100 g brązowego cukru

1 cytryna bio

30 g lekko solonego masła

1 łyżka mąki

2 jajka

Przygotowanie:

Wymieszaj zmielone migdały z cukrem. Dodaj mąkę, posiekaną skórkę cytryny, 2  jajka i rozpuszczone masło. Dorzuć płatki begonii (zachowaj kilka kwiatów do dekoracji). Wymieszaj. Wlej do wysmarowanej masłem keksówki. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C (termostat 6). Wyjmij z formy i udekoruj kwiatami begonii.

Zastosowanie w kuchni:

Kwiaty begonii, w przeciwieństwie do liści zawierających kryształy szczawianu, można spożywać na surowo. Płatki są chrupiące, lekko kwaskowate, jednocześnie cytrynowe i owocowe, a u niektórych odmian pikantne. Z odrobiną cukru tworzą smaczny deser i pięknie dekorują dania. Naturalne nadają się do sałatek, nadają im bowiem chrupkości i odświeżającej kwaśności. Pozwalają także na sporządzenie smacznego aromatyzowanego masła.

 

Wybrane produkty spożywcze znajdziesz w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Konfitura mleczna z kwiatami pelargonii

Opracowanie na podstawie:

Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl