
Gdy kwiaty pojawiają się na stole i to nie tylko dla ozdoby, wprowadzają element nowości, przyciągają uwagę. W naszej strefie kulturowej begonie są traktowane jako rośliny ozdobne, a nie jadalne, w odróżnieniu od Azji. Sprawdź, jak smakują. Czy są cytrynowe, owocowe, czy może kwaskowate?
Składniki:
10 pojedynczych kwiatów begonii
125 g zmielonych migdałów
100 g brązowego cukru
1 cytryna bio
30 g lekko solonego masła
1 łyżka mąki
2 jajka
Przygotowanie:
Wymieszaj zmielone migdały z cukrem. Dodaj mąkę, posiekaną skórkę cytryny, 2 jajka i rozpuszczone masło. Dorzuć płatki begonii (zachowaj kilka kwiatów do dekoracji). Wymieszaj. Wlej do wysmarowanej masłem keksówki. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C (termostat 6). Wyjmij z formy i udekoruj kwiatami begonii.
Zastosowanie w kuchni:
Kwiaty begonii, w przeciwieństwie do liści zawierających kryształy szczawianu, można spożywać na surowo. Płatki są chrupiące, lekko kwaskowate, jednocześnie cytrynowe i owocowe, a u niektórych odmian pikantne. Z odrobiną cukru tworzą smaczny deser i pięknie dekorują dania. Naturalne nadają się do sałatek, nadają im bowiem chrupkości i odświeżającej kwaśności. Pozwalają także na sporządzenie smacznego aromatyzowanego masła.
Wybrane produkty spożywcze znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Konfitura mleczna z kwiatami pelargonii
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl