
Grysik pamiętamy z dzieciństwa jako niezbyt lubiane mleczne danie. Ale grysik może też być smakowity, aromatyczny i wcale nie musi być nudny. Z dodatkiem orzechów, migdałów, kardamonu i wiórków kokosowych – oto pyszne, lekkie ciasto grysikowe.
Z podanej ilości składników przygotujesz około 30 sztuk ciastek.
Składniki:
4 łyżki ghee
1 szklanka grysiku
2 szklanki gorącej wody
1 łyżka orzechów nerkowca lub drobno posiekanych migdałów
5 łyżek (albo dowolna ilość, do smaku) nierafinowanego cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Rozgrzej rondel na średnim ogniu i dodaj ghee. Wsyp grysik i mieszaj do chwili, gdy zarumieni się i będzie aromatyczny. Wlej wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyłącz palnik i stale mieszając, wsyp orzechy, cukier i kardamon.
Używając ghee, natłuść dużą płaską patelnię lub płaską blaszkę do pieczenia ciastek. Wyłóż na nią przyrządzoną mieszankę i powoli ugniataj dłońmi tak, aby rozpłaszczyć ją na grubość około pół centymetra.
Delikatnie posyp ją na wierzchu kokosem. Czubkiem ostrego noża wykrawaj niewielkie kawałki w kształcie rombu.
Do ciasta możesz dodać też dwie szczypty imbiru. Smacznego!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.