
Polecamy pyszny wegański chlebek na bazie szpinaku i pieczonych buraków. To smaczny sposób na zjedzenie codziennej porcji warzyw. Z dodatkiem migdałów, sezamu, aromatycznego kminu i gałki muszkatołowej – jest delikatnie słodki i lekko pikantny. Chlebek jest lekki i bezglutenowy.
Czas przygotowania: 30 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji.
Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego
1 szklanka drobno pokrojonego pora
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki nasion kminu
2 ciasno upakowane szklanki posiekanego szpinaku
2 ciasno upakowane szklanki pokrojonego buraka
1/4 szklanki surowych migdałów, orzechów brazylijskich lub orzeszków piniowych
3/4 szklanki mąki z brązowego ryżu
1 łyżeczka nasion sezamu
1/2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki sproszkowanego kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Posmaruj olejem kokosowym dno szklanego naczynia do pieczenia. Odstaw na bok.
Rozgrzej olej kokosowy w dużym ciężkim rondlu ustawionym na niezbyt dużym ogniu. Dodaj pora, sól i kmin. Smaż przez 1 minutę, mieszając. Dodaj posiekany szpinak i pokrojonego buraka. Podsmażaj przez około 2 minuty, do chwili gdy warzywa zmiękną. Zestaw z ognia.
Migdały wsyp do blendera lub miksera. Zmiksuj drobno. Wymieszaj w średniej misce migdały, mąkę ryżową, sezam, gałkę muszkatołową i ewentualnie kardamon. Dodaj mieszankę szpinakowo-buraczaną i wymieszaj.
Wyłóż ciastem przygotowaną blaszkę. Piecz 12-15 minut. Ostudź przed podaniem.
Można podawać jako bezglutenowy chleb do zup lub jako dodatek do sałatek. Dobrze smakuje też jako samodzielna przekąska. Możesz podawać z dodatkiem humusu lub warzywnej pasty.
Chlebek smakuje znakomicie z dodatkiem natki gorczycy lub z jarmużem.
Olej kokosowy oraz przyprawy indyjskie znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker - książka wydana przez zielone wydawnictwo.