
Chlebek kukurydziany z wilgotnego i lekko kwaśnego ciasta jest doskonałą alternatywą dla wszystkich, którzy szukają ciekawych pomysłów na kanapki. Znakomicie smakuje z pastą warzywną lub twarożkiem.
Czas przygotowania: 2 godziny, większość czasu bez doglądania potrawy
umiarkowanie + wata, 0 pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz jeden chlebek.
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki jęczmiennej
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (3/4 łyżeczki, jeśli pieczesz w wysokiej temperaturze)
1,5 szklanki maślanki lub 1/2 szklanki jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
1 łyżka koncentratu jabłkowego
Przygotowanie:
Zmieszaj oddzielnie suche i wilgotne składniki, a następnie połącz wszystkie składniki w misce. Odstaw przykryte na godzinę. Nagrzej piekarnik do temperatury 175°. Ciasto wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę (około 20 na 20 cm) do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut. Podawaj natychmiast po upieczeniu.
Uwagi: Jeśli chcesz, możesz zagotować szklankę wody i wlać ją do mąki, zanim dodasz pozostałe składniki. Łagodzi to lekko gorzki smak mąki kukurydzianej i wyzwala nieco słodszy smak. Osoby pitta i wata mogą zrównoważyć danie dodatkową ilością ghee i/lub odpowiednim słodzikiem (może być koncentrat jabłkowy, syrop klonowy lub syrop z brązowego ryżu).
Opracowanie na podstawie: