Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • dania bezglutenowe
  • przepisy wegańskie
  • chleb dyniowy
kuchnia wegańska
Chlebek dyniowy

Polecamy przepis na smakowity, wilgotny, lekko słodki chlebek dyniowy – jest przepyszny jak ciasto dyniowe. Zapach korzennych przypraw, posmak cynamonu i wanilii, wyczuwalna nuta migdałów i orzechów, do tego cukier daktylowy. Ciasto możesz upiec w formie chlebka lub babeczek. W sam raz na drugie śniadanie.

Wspaniale sprawdzi się też jako przekąska w trakcie podróży. Przygotujesz je w niewiele ponad godzinę. W wersji wegańskiej i bezglutenowej.

Z podanej ilości składników przygotujesz 2 bochenki chlebka dyniowego lub 16 babeczek.

 

Mokre składniki:

2 łyżki zamiennika jajek (w wersji niewegańskiej – można użyć 1 jajko)

1/2 szklanki plus 2/3 szklanki wody

1 i 1/4 szklanki syropu klonowego

1,5 szklanki odparowanego soku z trzciny cukrowej lub cukru daktylowego

1/4 szklanki melasy lub odparowanego soku z trzciny cukrowej

1 szklanka jogurtu kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki ugotowanej świeżej dyni lub 1 puszka (45 dag) gotowej dyni

 

Suche składniki:

3 szklanki bezglutenowego miksu do pieczenia

1/2 szklanki mąki migdałowej

1,5 łyżeczki mąki z tapioki

1 łyżka sproszkowanego imbiru

1 łyżka sproszkowanego cynamonu

2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka zmielonych goździków

1 łyżeczka sproszkowanego korzenia lukrecji lub mielonego anyżu (opcjonalnie)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki soli

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, płatków migdałowych lub pokruszonych orzechów pekan (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuść olejem kokosowym dwie szklane formy do pieczenia chleba lub dwie blaszki do pieczenia babeczek.

W dużej misce ubijaj zamiennik jajka z 1/2 szklanki wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj syrop klonowy, odparowany sok z trzciny cukrowej, melasę, jogurt, pozostałe 2/3 szklanki wody, ekstrakt waniliowy i dynię. Mieszaj drewnianą łyżką, by wszystkie składniki się połączyły.

Przesiej do dużej miski miks do pieczenia, mąkę migdałową, mąkę z tapioki, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, proszek do pieczenia, sól oraz ewentualnie korzeń lukrecji. Zmieszaj mokre składniki z suchymi. Jeśli chcesz, dodaj orzechy i wymieszaj.

Podziel ciasto na dwie równe części i przełóż do form lub wyłóż na blaszki do pieczenia babeczek. Piecz 1 godzinę lub do chwili, gdy patyczek wetknięty w ciasto będzie po wyjęciu czysty i suchy. Babeczki piecz około 50 minut.

Smacznego!

 

Mąki bezglutenowe, przyprawy, surowy cukier trzcinowy, a także różne dodatki do wypieków znajdziesz w zielonysklep.com – zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Ciasto dyniowe

Pizza dyniowa

Zupa z imbiru i dyni z curry 

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl