
Polecamy przepis na smakowity, wilgotny, lekko słodki chlebek dyniowy – jest przepyszny jak ciasto dyniowe. Zapach korzennych przypraw, posmak cynamonu i wanilii, wyczuwalna nuta migdałów i orzechów, do tego cukier daktylowy. Ciasto możesz upiec w formie chlebka lub babeczek. W sam raz na drugie śniadanie.
Wspaniale sprawdzi się też jako przekąska w trakcie podróży. Przygotujesz je w niewiele ponad godzinę. W wersji wegańskiej i bezglutenowej.
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 bochenki chlebka dyniowego lub 16 babeczek.
Mokre składniki:
2 łyżki zamiennika jajek (w wersji niewegańskiej – można użyć 1 jajko)
1/2 szklanki plus 2/3 szklanki wody
1 i 1/4 szklanki syropu klonowego
1,5 szklanki odparowanego soku z trzciny cukrowej lub cukru daktylowego
1/4 szklanki melasy lub odparowanego soku z trzciny cukrowej
1 szklanka jogurtu kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki ugotowanej świeżej dyni lub 1 puszka (45 dag) gotowej dyni
Suche składniki:
3 szklanki bezglutenowego miksu do pieczenia
1/2 szklanki mąki migdałowej
1,5 łyżeczki mąki z tapioki
1 łyżka sproszkowanego imbiru
1 łyżka sproszkowanego cynamonu
2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka sproszkowanego korzenia lukrecji lub mielonego anyżu (opcjonalnie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, płatków migdałowych lub pokruszonych orzechów pekan (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuść olejem kokosowym dwie szklane formy do pieczenia chleba lub dwie blaszki do pieczenia babeczek.
W dużej misce ubijaj zamiennik jajka z 1/2 szklanki wody do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj syrop klonowy, odparowany sok z trzciny cukrowej, melasę, jogurt, pozostałe 2/3 szklanki wody, ekstrakt waniliowy i dynię. Mieszaj drewnianą łyżką, by wszystkie składniki się połączyły.
Przesiej do dużej miski miks do pieczenia, mąkę migdałową, mąkę z tapioki, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, proszek do pieczenia, sól oraz ewentualnie korzeń lukrecji. Zmieszaj mokre składniki z suchymi. Jeśli chcesz, dodaj orzechy i wymieszaj.
Podziel ciasto na dwie równe części i przełóż do form lub wyłóż na blaszki do pieczenia babeczek. Piecz 1 godzinę lub do chwili, gdy patyczek wetknięty w ciasto będzie po wyjęciu czysty i suchy. Babeczki piecz około 50 minut.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.