
To ekstrawagancki, pyszny i słodki deser. Z dodatkiem mielonego cynamonu, szczypty szafranu i płatków migdałowych – zadowoli najbardziej wytrawnych smakoszy. Przekonaj się, jak smakuje marchewkowa chałwa. Dasz się skusić?
– wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 6 porcji deseru.
Składniki:
2 szklanki drobno utartej marchwi
6 łyżek ghee
1 szklanka mleka (dla osób kapha – lepsze jest mleko kozie)
1/3 szklanki (albo dowolna ilość, do smaku) cukru trzcinowego albo innego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 szczypta szafranu
1 łyżka wody
1 łyżka płatków migdałowych lub 1 duża łyżka orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Zamocz szafran w łyżce wody na co najmniej 10 minut. Roztop ghee w ciężkim rondlu na małym ogniu i dodaj marchew. Duś przez około 5 minut, aż marchew będzie aromatycznie pachnieć i lekko się zarumieni.
Nieustannie mieszając, dodaj mleko, namoczony szafran i pozostałe składniki. Gotuj na wolnym ogniu 12−15 minut bez przykrycia, do chwili gdy cały płyn zostanie wchłonięty. Często mieszaj, aby danie się nie przypaliło.
Podawaj w niewielkich naczyniach jako deser, w ilości około 1/4 szklanki na osobę.
Danie to równoważy wszystkie trzy dosze, ale osoby typu kapha powinny jeść je w niewielkich ilościach i − jeśli to możliwe − przyrządzać z mleka koziego.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurweda dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti information services, Kraków 2015.