
Masz ochotę na coś słodkiego? Polecamy przepis na pyszną, zdrową chałwę domową, którą przygotujesz w pięć minut. Możesz zrobić zwykłą chałwę lub wersję kakaową. Ten deser poprawia nastrój, a jego znakomity smak zaspokoi apetyt nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Do dzieła!
Czas przygotowania: 5 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 2 porcje chałwy.
Składniki:
1/2 szklanki surowego tahini (pasty sezamowej) lub masła z orzechów nerkowca
2 czubate łyżki miękkiego masła kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze. Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Przełóż do naczyń, w których będziesz podawać. Trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Chałwa marmurkowa
Połowę chałwy wlej do miski. Mieszając, dodaj 1 łyżeczkę surowego kakao w proszku lub karobu w proszku. Połącz czekoladową chałwę ze zwykłą chałwą, aby obie masy utworzyły wzorki.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Wegańskie pralinki z orzechami nerkowca
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.