Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia wegańska
  • przepisy ajurwedyjskie
  • dania wegetariańskie
  • chałwa domowa
kuchnia wegańska
Chałwa domowa

Masz ochotę na coś słodkiego? Polecamy przepis na pyszną, zdrową chałwę domową, którą przygotujesz w pięć minut. Możesz zrobić zwykłą chałwę lub wersję kakaową. Ten deser poprawia nastrój, a jego znakomity smak zaspokoi apetyt nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Do dzieła!

 

Czas przygotowania: 5 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 2 porcje chałwy.

 

Składniki:

1/2 szklanki surowego tahini (pasty sezamowej) lub masła z orzechów nerkowca

2 czubate łyżki miękkiego masła kokosowego

1/4 szklanki syropu klonowego

 

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze. Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzającą się masę. Przełóż do naczyń, w których będziesz podawać. Trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce.

 

Chałwa marmurkowa

Połowę chałwy wlej do miski. Mieszając, dodaj 1 łyżeczkę surowego kakao w proszku lub karobu w proszku. Połącz czekoladową chałwę ze zwykłą chałwą, aby obie masy utworzyły wzorki.

Smacznego!

 

Przeczytaj także:

Chałwa z marchwi

Wegańskie pralinki z orzechami nerkowca

Marcepanowe trufle 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl