
Polecamy przepis na kotlety z czerwonej soczewicy i kaszy gryczanej. Z dodatkiem pysznego, aromatycznego sosu ze świeżego szpinaku. Smaku dopełnią przyprawy: curry, kmin, kurkuma i pieprz. Wiosenne, lekkie i wegetariańskie burgery - spróbuj.
Składniki:
po 3/4 filiżanki czerwonej soczewicy i kaszy gryczanej
3-4 filiżanki wody
szczypta curry i kminu
2 łyżki mąki z ciecierzycy rozdrobnione z chłodną wodą
1 średnia cebula
kawałek pora
4 jaja przepiórcze
2-3 łyżki mąki z topinamburu, tapioki lub mąki ziemniaczanej
Składniki na sos:
szczypta gałki muszkatołowej, kurkumy i pieprzu
2 pęki świeżego szpinaku
Przygotowanie:
Ugotować soczewicę z kaszą gryczaną. Pod koniec gotowania dodać mąkę z ciecierzycy. Zmiksować masę z pozostałymi składnikami i smażyć na oleju kokosowym.
Sos: na patelni podrumienić na ghee cebulę, czosnek i nerkowce, dodać przyprawy, a po chwili szpinak. Podlać odrobiną wody i chwilę poddusić. Zblendować na sos.
Zobacz ghee w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz curry w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Kotleciki z zielonym groszkiem
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu