
Użycie bulionu z warzyw zamiast wody to doskonały sposób, by zupa była bardziej pożywna. Co równie ważne, bulion każdemu daniu daje głębokiego smaku i delikatności. Jak przyrządzić wspaniały bulion? Jakich warzyw użyć, by bulion miał prawdziwie głęboki smak i aromat? Sprawdź.
Do gotowania koniecznie używaj warzyw dobrej jakości. Gdy użyjesz naprawdę smacznych warzyw i ich części, bulion będzie przepyszny.
Składniki:
4,5 szklanki wody
2 marchewki pokrojone w plastry
2 łodygi selera z liśćmi, pokrojone na plastry
1/2 szklanki groszku zielonego
1 słodka papryka (czerwona lub zielona)
1/2 szklanki posiekanej kolendry (liście i łodygi)
1/4 szklanki pietruszki drobno posiekanej
1 mała cebula posiekana
Przygotowanie:
Zagotuj wszystkie składniki w dużym garnku. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj do chwili, gdy warzywa zmiękną, czyli mniej więcej 25 minut. Odcedź warzywa, a bulion przechowuj w szklanym słoiku w lodówce. Możesz także przetrzeć warzywa i dodać je z powrotem do bulionu.
Przeczytaj także:
Aromatyczna zupa z fasolką mung
Opracowanie na podstawie: