
Użycie bulionu warzywnego to doskonały sposób, by zupa była bardziej pożywna. Co równie ważne, bulion każdemu daniu dodaje głębokiego smaku i delikatności. Koniecznie używaj dobrej jakości warzyw - wówczas bulion będzie pyszny, aromatyczny, subtelny i wyrazisty w smaku. Spróbuj.
Składniki:
4,5 szklanki wody
2 marchewki pokrojone w plastry
2 łodygi selera z liśćmi, pokrojone na plastry
1/2 szklanki groszku zielonego
1 słodka papryka (czerwona lub zielona)
1/2 szklanki posiekanej kolendry (liście i łodygi)
1/4 szklanki pietruszki drobno posiekanej
1 mała cebula posiekana
Przygotowanie:
Zagotuj wszystkie składniki w dużym garnku. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj do chwili, gdy warzywa zmiękną, czyli mniej więcej 25 minut. Odcedź warzywa. Taki bulion jest pyszny, zdrowy, aromatyczny. Możesz także przetrzeć warzywa i dodać je z powrotem do bulionu. Smacznego!
Zobacz kolendra mielona w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu