
Te bułeczki stanowią smakowitą alternatywę dla chleba, doskonale nadają się na śniadanie. Są bezglutenowe, wegańskie, delikatnie aromatyczne, dzięki suszonej szałwii i nasionom gorczycy. Mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy, olej kokosowy, mleko migdałowe, odrobina nektaru z agawy i ekstrakt z wanilii - spróbuj.
Czas przygotowania: 45 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 25 bułeczek.
Składniki:
1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu
1 szklanka mąki z ciecierzycy lub mąki z amarantusa
1 szklanka mąki z tapioki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki i 1 łyżeczka oleju kokosowego
1 mała pokrojona czerwona cebula
2 łyżeczki suszonej szałwii
1/2 łyżeczki nasion brązowej gorczycy
2/3 szklanki syropu klonowego lub surowego nektaru z agawy
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do około 90 stopni C. Przesiej mąkę ryżową, mąkę z ciecierzycy i tapioki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól do dużej miski. Odstaw na bok.
Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju kokosowego na małej patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodaj cebulę, szałwię i nasiona gorczycy. Mieszając, podsmażaj przez 2-3 minuty lub do chwili, gdy cebula nieco zmięknie, a nasiona gorczycy będą wydawać trzaskający odgłos. Przełóż do osobnej miski.
Ciągle mieszając, dodaj syrop klonowy, pozostałe 1/2 szklanki oleju kokosowego, mleko migdałowe, ocet i ekstrakt waniliowy. Dodawaj po jednej szklance różnych gatunków mąki i za każdym razem starannie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej po 1 łyżeczce mleka kokosowego do chwili, gdy wsypiesz całość mąki.
Mokrymi dłońmi formuj ciasteczka o średnicy około 5-7 cm. Ułóż je na dużej blaszce do pieczenia co 5 cm. Piecz przez 15-20 minut lub do chwili, gdy z wierchu zrobią się złotawe lub chrupiące, a wbita w nie wykałaczka będzie czysta i sucha po wyjęciu. Przed podaniem studź przez chwilę.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.