Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
  • mąki bezglutenowe
  • kuchnia wegetariańska
dania bezglutenowe
Bułeczki bezglutenowe

Te bułeczki stanowią smakowitą alternatywę dla chleba, doskonale nadają się na śniadanie. Są bezglutenowe, wegańskie, delikatnie aromatyczne, dzięki suszonej szałwii i nasionom gorczycy. Mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy, olej kokosowy, mleko migdałowe, odrobina nektaru z agawy i ekstrakt z wanilii - spróbuj.

Czas przygotowania: 45 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 25 bułeczek.

Składniki:

1,5 szklanki mąki z brązowego ryżu

1 szklanka mąki z ciecierzycy lub mąki z amarantusa

1 szklanka mąki z tapioki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki i 1 łyżeczka oleju kokosowego

1 mała pokrojona czerwona cebula

2 łyżeczki suszonej szałwii

1/2 łyżeczki nasion brązowej gorczycy

2/3 szklanki syropu klonowego lub surowego nektaru z agawy

1/2 szklanki mleka migdałowego

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do około 90 stopni C. Przesiej mąkę ryżową, mąkę z ciecierzycy i tapioki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól do dużej miski. Odstaw na bok.

Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju kokosowego na małej patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodaj cebulę, szałwię i nasiona gorczycy. Mieszając, podsmażaj przez 2-3 minuty lub do chwili, gdy cebula nieco zmięknie, a nasiona gorczycy będą wydawać trzaskający odgłos. Przełóż do osobnej miski.

Ciągle mieszając, dodaj syrop klonowy, pozostałe 1/2 szklanki oleju kokosowego, mleko migdałowe, ocet i ekstrakt waniliowy. Dodawaj po jednej szklance różnych gatunków mąki i za każdym razem starannie wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej po 1 łyżeczce mleka kokosowego do chwili, gdy wsypiesz całość mąki.

Mokrymi dłońmi formuj ciasteczka o średnicy około 5-7 cm. Ułóż je na dużej blaszce do pieczenia co 5 cm. Piecz przez 15-20 minut lub do chwili, gdy z wierchu zrobią się złotawe lub chrupiące, a wbita w nie wykałaczka będzie czysta i sucha po wyjęciu. Przed podaniem studź przez chwilę.

Smacznego!

 

Mąkę bezglutenową (ryżową, jaglaną, kokosową, kasztanową, z ciecierzycy) oraz olej kokosowy znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Muffinki z płatków owsianych

Ciastka grysikowe

Chlebek dyniowy 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl