Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia indyjska
  • kuchnia ajurwedyjska
  • dania wegetariańskie
  • zdrowe odżywianie
kuchnia indyjska
Budyń ryżowy po indyjsku

Na początek wiosny polecamy pyszny, gęsty deser ryżowy o nieco orientalnym smaku. Z dodatkiem rodzynek, miodu, kardamonu, z prażonymi nasionami słonecznika, orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi – czy zdołasz się oprzeć takiej pokusie?

Czas przygotowania: 20 minut plus czas studzenia

0 wata, – pitta, – kapha (bez wiórków kokosowych)

− wata, – pitta, + kapha (z wiórkami kokosowymi)

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji potrawy.

 

Składniki:

1 litr mleka sojowego lub koziego (4 szklanki)

4 łyżki surowego ryżu basmati lub ryżu brązowego

2 łyżki miodu

1/2 szklanki rodzynek

3 strączki kardamonu

1/2 szklanki prażonych nasion słonecznika

1/4 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych (według uznania)

Przygotowanie:

Ryż zmiksuj na proszek w mikserze lub utłucz w moździerzu. Zmieszaj zmielony ryż z połową szklanki zimnego mleka sojowego lub koziego.

Podgrzej pozostałe 3,5 szklanki mleka sojowego w średnim rondlu. Dodawaj mieszaninę wystudzonego ryżu i mieszaj, aż się zagotuje. Wyjmij nasiona kardamonu ze strączków. Dodaj rodzynki i nasiona kardamonu do gorącego mleka.

Zmniejsz ogień na mały i gotuj przez 5–10 minut. Deser zacznie trochę gęstnieć, choć ma raczej postać płynną. Zdejmij z palnika, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Wystudź i przystrój nasionami słonecznika oraz wiórkami kokosowymi.

Uwagi: Deser można też przygotować z krowim mlekiem i orzechami nerkowcami – wówczas będzie łagodniejszy dla osób wata.

Niektóre osoby wata uważają mleko sojowe za wyraźnie zaburzające, podczas gdy inni mają wzdęcia po mleku kozim. Mleko krowie zazwyczaj działa korzystnie na każdą osobę wata, pod warunkiem że nie jest ona na nie uczulona.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl