
Polecamy dwa przepisy na smakowity budyń. Ciepły, rozpływający się w ustach, aromatyczny, delikatnie słodki zaspokoi nie tylko głód, ale też pobudzi zmysły i poprawi nastrój w jesienne wieczory. Budyń ryżowy z figami i budyń jaglany z migdałami - który smak wybierzesz?
Budyń ryżowy z figami
Składniki:
2 filiżanki wody
2 suszone figi
2/3 filiżanki płatków ryżowych
1/4 łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Zagotować wodę z wymoczonymi wcześniej figami. Wrzucić płatki ryżowe i kardamon. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 3 minuty, potem przykryć, odstawić na chwilę i zblendować.
Budyń jaglany z migdałami
Składniki:
1 filiżanka podprażonej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
2,5 filiżanki wody
1 łyżeczka masła migdałowego lub kilka migdałów blanszowanych
kawałek dojrzałego banana
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę gotować do momentu wchłonięcia wody. Tuż przed podaniem zmiksować z resztą składników. Jeśli jest za gęsta, dodać gorącej wody.
Zobacz krem kokosowy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz mleko kokosowe z kardamonem w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu