
Polecamy przepis na pyszne danie z brokułów, które doskonale nadaje się do ryżu lub zupy. Z dodatkiem gorczycy, kminu, ząbku czosnku, kurkumy, skropione sokiem z limonki, z odrobiną masła ghee - to świetna alternatywa na lekki i pożywny lunch. Spróbuj.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
2 duże brokuły (około 5 szklanek pokrojonych)
1 łyżeczka–3 łyżek ghee (mniejsza ilość dla kapha, większa
dla pitta i wata)
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/4 łyżeczki nasion kminu
1/8 łyżeczki asafetydy
1 rozgnieciony ząbek czosnku (według uznania, pomiń dla pitta)
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki zmielonej kolendry
3/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
Przygotowanie:
Umyj i osusz brokuły, a następnie pokrój na centymetrowe kawałki. Rozgrzej ghee na ciężkiej patelni średniej wielkości. Dodaj nasiona gorczycy i kminu, asafetydę i czosnek. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodaj kurkumę i brokuły.
Dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, ciągle mieszając. Gotuj bez przykrycia przez około 10–15 minut, aż brokuły zmiękną i pozostaną jasnozielone; mieszaj od czasu do czasu.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.