
W stawach dotkniętych artretyzmem toksyny są głęboko umiejscowione, zatem każde nagromadzenie się dodatkowych toksyn w układzie trawiennym spowoduje nawrót lub zaostrzenie dolegliwości.
W trakcie fazy zaostrzenia należy spożywać pokarmy lekkostrawne, płynne i w niewielkich ilościach.
Jeśli masz gruby nalot na języku, pij słabą herbatę z imbiru z cytryną i miodem. W fazie zaostrzenia spożywaj kleik ryżowy lub jęczmienny i rzadką zupę z fasoli mung.
Wyeliminuj z diety na co najmniej sześć tygodni produkty smażone, nabiałowe, pokarmy spożywane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki, biały cukier, wszystkie rodzaje alkoholu oraz wszystkie warzywa psiankowate. Do psiankowatych należą m.in. ziemniak, pomidor, bakłażan, papryka. Jeśli nie potrafisz zrezygnować z tytoniu, ogranicz jego ilość w jak największym stopniu.
Jeśli używasz dużo chili, może to być częściowo przyczyną twojej choroby, dlatego należy go wyeliminować ze swej diety. Ogranicz ilość soli. Pij gorącą wodę.
Najlepsze smaki w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów to gorzki i ostry. Smaki te stosuje się do regulowania wata i usuwania toksyn. Ponieważ smak ostry działa rozgrzewająco, najlepiej jest aplikować substancje ostre w fazie remisji, aby aktywnie pobudzić ogień trawienny.
Smak gorzki jest szczególnie potrzebny w przypadku silnego bólu całego ciała, utraty apetytu, utraty smaku, niestrawności i gorączki.
Choć na tym etapie wszystkie gorzkie substancje mogą działać leczniczo na artretyzm, każda z nich ma określone właściwości.
Goryczka jest przydatna w razie braku apetytu i niestrawności. Aloes działa łagodząco na układ trawienny i oczyszcza wątrobę.
Berberys i mniszek również doskonale oczyszczają wątrobę. Jukka koi ból stawów. Korzeń lukrecji ma działanie przeciwzapalne.
Berberys, echinacea i gorzknik pomagają usuwać pasożyty.
Powszechnie znane zioła o smaku ostrym to: bazylia, kłącze tataraku, kocimiętka, koper, kozieradka, czosnek, imbir, bylica, pietruszka, mięta pieprzowa, kurkuma, waleriana, bukwica lekarska. Gatunki mięty, choć ostre, zasadniczo nie nasilają pitta, o ile nie stosuje się ich w nadmiarze. To samo odnosi się do kurkumy.
Prosty przepis na dolegliwości reumatyczne, zwłaszcza dotykające tylko jednego stawu, jest następujący: rozgnieć ząbek czosnku w łyżce mleka i zjedz go zaraz przed snem. Choć w tej chorobie produkty nabiałowe są zabronione, to niewielka ilość mleka będzie doskonałym nośnikiem czosnku i złagodzi jego drażniące, rozgrzewające działanie.
Opracowanie na podstawie:
Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie Dawid Frawley, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information service.