
Błonnik jest niezbędny w naszej diecie, aby zachować zdrowie i dobre trawienie. Czym jest błonnik pokarmowy? Jaka ilość błonnika jest wystarczająca w codziennej diecie? Do czego błonnik jest nam potrzebny? Czy nadmiar błonnika może spowodować problemy? Sprawdź.
Powszechnie wiemy, że błonnik ułatwia trawienie, zmniejsza ryzyko powstawania raka jelita grubego, może też ułatwić organizmowi regulację poziomu cukru we krwi.
Zasadniczo błonnik roślinny nie ulega strawieniu w organizmie człowieka, po prostu przechodzi przez jelita, łagodnie wymiatając różne substancje z jelita grubego.
Przeciętny zdrowy człowiek powinien spożywać 20-30 gramów błonnika dziennie. W przypadku osób odchudzających się zaleca się zwiększenie tej ilości, ale tylko nieznacznie.
Jaka jest zawartość błonnika w pokarmach?
- jabłko średnie ze skórką – 3,73 gram błonnika
- gruszka średnia ze skórką – 3,98 gram błonnika
- pomarańcza średnia – 3,14 gram błonnika
- marchew średnia – 2,16 gram błonnika
- brokuły 1/2 szklanki – 2,26 gram błonnika
- kapusta średnia (1/2 główki) – 14,5 gram błonnika
- płatki owsiane (1 szklanka) – 4,33 gram błonnika
- biały ryż (1/2 szklanki) – 0,31 gram błonnika
- brązowy ryż (1/2 szklanki) – 1,75 gram błonnika
- jęczmień (1/2 szklanki) – 6,80 gram błonnika
- migdały (3 sztuki) – 0,50 gram błonnika
Jeśli dieta jest bogata w naturalny błonnik, nie powinniśmy spożywać suplementów błonnika. Gdy dieta zawiera pokarmy bogate w błonnik, poziom minerałów się zwiększa.
Błonnik jest użyteczny ze względu na następujące działanie:
- wymaga dodatkowego żucia, a tym samym sprawia, że jemy wolniej. Dzięki temu mózg otrzymuje sygnał o sytości w odpowiednim momencie posiłku
- poprawia tolerancję glukozy
- zwiększa ilość kalorii wydalanych ze stolcem
- poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, w tym także wydzielanie i mieszanie się soków trawiennych
Choć o wiele lepiej jest zapewnić sobie błonnik z pokarmów, to można też użyć w bezpieczny sposób pektynę jabłkową do potraw jako suplement błonnika. Pektyna jabłkowa – 1-3 gramów przed posiłkami – to naturalne źródło błonnika. Pamiętaj jednak, aby nie stosować większej dawki.
Przeczytaj także:
Jak zregenerować i poprawić trawienie
Opracowanie na podstawie: