Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przepis
  • danie indyjskie
  • bhadżi
  • warzywa strączkowe
Bhadźi z fasoli „czarne oczko”

Warzywa strączkowe są budulcem wzmacniającym organizm, ponieważ mają niską zawartość tłuszczu, wysoką błonnika, dostarczają żelaza, witaminy B i innych minerałów.  Są bardzo cennym składnikiem zdrowej diety wegetariańskiej i wegańskiej, szczególnie zalecanym jesienią. Sprawdź ciekawe i pyszne danie rodem z Indii.

 

Składniki:

1 szklanka fasoli „czarne oczko”

8 szklanek wody

1 duży posiekany ząbek czosnku

1 mała garść posiekanej natki kolendry

4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego

 2 czubate łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych

½ szklanki wody 2 łyżki oleju krokoszowego

1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka nasion kminu

1 szczypta asafetydy

5 świeżych lub suszonych liści curry

¼ łyżeczki ajwanu

¼ łyżeczki kurkumy

½−1 łyżeczki sproszkowanej masali lub pieprzu kajeńskiego

¼ łyżeczki soli

Namocz fasolę na noc. Opłucz dwukrotnie i odsącz. Wsyp fasolę do dużego garnka, wlej 6 szklanek wody i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez 30 minut. Wlej pozostałe 2 szklanki wody i gotuj przez kolejne 25 minut lub do czasu, gdy fasola będzie miękka. Odstaw na bok. Miksuj w blenderze na średnich obrotach czosnek, kolendrę, imbir, kokos i ½ szklanki wody aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstaw na bok. Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu. Wlej olej i dodaj nasiona gorczycy, kminu, asafetydę oraz liście curry. Kiedy ziarna zaczną trzaskać, mieszając, dodaj zmiksowane przyprawy. Następnie wsyp ajwan, kurkumę, masalę lub pieprz kajeński i sól. Gotuj i mieszaj przez minutę, aż całość lekko się zarumieni. Dodaj fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, mieszając starannie. Wlej do blendera ½ szklanki wody i wypłucz go, a wodę po płukaniu wlej do zupy. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez minutę.

Ta fasola jest słodka, cierpka, wychładzająca i ostra. Jest ciężkostrawna i może fermentować w jelitach. Zapobiegną temu asafetyda, nasiona kminu i ajwan. Osoby o konstytucji wata mogą jeść tę potrawę od czasu do czasu, jeśli zwiększą ilość trzech wymienionych wyżej ziół.

To danie ma właściwości prozdrowotne: pobudza laktację.

Opracowanie na podstawie:

Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl