
Warzywa strączkowe są budulcem wzmacniającym organizm, ponieważ mają niską zawartość tłuszczu, wysoką błonnika, dostarczają żelaza, witaminy B i innych minerałów. Są bardzo cennym składnikiem zdrowej diety wegetariańskiej i wegańskiej, szczególnie zalecanym jesienią. Sprawdź ciekawe i pyszne danie rodem z Indii.
Składniki:
1 szklanka fasoli „czarne oczko”
8 szklanek wody
1 duży posiekany ząbek czosnku
1 mała garść posiekanej natki kolendry
4 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
2 czubate łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych
½ szklanki wody 2 łyżki oleju krokoszowego
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka nasion kminu
1 szczypta asafetydy
5 świeżych lub suszonych liści curry
¼ łyżeczki ajwanu
¼ łyżeczki kurkumy
½−1 łyżeczki sproszkowanej masali lub pieprzu kajeńskiego
¼ łyżeczki soli
Namocz fasolę na noc. Opłucz dwukrotnie i odsącz. Wsyp fasolę do dużego garnka, wlej 6 szklanek wody i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez 30 minut. Wlej pozostałe 2 szklanki wody i gotuj przez kolejne 25 minut lub do czasu, gdy fasola będzie miękka. Odstaw na bok. Miksuj w blenderze na średnich obrotach czosnek, kolendrę, imbir, kokos i ½ szklanki wody aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstaw na bok. Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu. Wlej olej i dodaj nasiona gorczycy, kminu, asafetydę oraz liście curry. Kiedy ziarna zaczną trzaskać, mieszając, dodaj zmiksowane przyprawy. Następnie wsyp ajwan, kurkumę, masalę lub pieprz kajeński i sól. Gotuj i mieszaj przez minutę, aż całość lekko się zarumieni. Dodaj fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, mieszając starannie. Wlej do blendera ½ szklanki wody i wypłucz go, a wodę po płukaniu wlej do zupy. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez minutę.
Ta fasola jest słodka, cierpka, wychładzająca i ostra. Jest ciężkostrawna i może fermentować w jelitach. Zapobiegną temu asafetyda, nasiona kminu i ajwan. Osoby o konstytucji wata mogą jeść tę potrawę od czasu do czasu, jeśli zwiększą ilość trzech wymienionych wyżej ziół.
To danie ma właściwości prozdrowotne: pobudza laktację.
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl