
Polecamy przepis na domowe batoniki śliwkowe z dodatkiem cynamonu. Są znakomitą alternatywą dla batonów, które kupujemy w sklepach. Są pożywne i bardzo aromatyczne. Zawierają duże ilości żelaza.
Mają działanie lekko przeczyszczające.
Czas przygotowania: 1 godzina
+ wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 24 batoniki (3,5 cm).
Składniki:
2,5 szklanki drobno pokrojonych suszonych śliwek bez pestek (około 270 g)
1 szklanka soku jabłkowego
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (według uznania)
1 szklanka mąki jęczmiennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka ghee
3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175°. Na patelni średniej wielkości gotuj na wolnym ogniu bez przykrywki śliwki, wodę i przyprawy przez 20–30 minut, aż wszystko zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodaj olejek migdałowy. W tym czasie zmieszaj resztę składników (mąkę, proszek do pieczenia, sól, ghee i wodę) w misce średniej wielkości. Mieszanka będzie się kruszyć i nie da się ugnieść. Niech cię to nie zniechęca.
Nasmaruj tłuszczem blachę do pieczenia (20 × 20cm) i wyłóż na nią ciasto jęczmienne. Przyciśnij palcami, by masa dobrze się ułożyła – teraz ciasto powinno się trzymać! Posyp cynamonem. Piecz przez 12–20 minut, aż się lekko zrumieni.
Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i rozprowadź na nim masę ze śliwek. Przystrój skórką z limonki. (Jeśli nie możesz dostać ekologicznej limonki lub cytryny, ukrój kilka plasterków limonki bez skorki. Ciasto będzie miało wyrazistą dekorację). Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz następne 15 minut. Ostudź i podawaj.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.